Política 15/09/2017

El govern espanyol anuncia la confiscació de 100.000 cartells de l'1-O

La Guàrdia Civil entra en impremtes a Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, l'Hospitalet i Badalona

Ara
4 min
La Guàrdia Civil entrant a Artyplan, una de les impremtes que vigilava a Sant Feliu de Llobregat

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha felicitat aquesta tarda la Guàrdia Civil per haver confiscat 100.000 cartells de l'1-O encarregats per la Generalitat. Els cartells s'han requisat a la impremta Marc Martí del Poblenou de Barcelona, al carrer Pallars número 110. Rajoy ha fet aquest anunci en un acte a Barcelona, després que efectius del cos hagin entrat aquest divendres a les impremtes Artyplan, a Sant Feliu de Llobregat; Marc Martí, a l'Hospitalet de Llobregat, i Gràfiques Gongraf, a Badalona. La primera intervenció va començar ahir al vespre, quan diversos efectius del cos van estar patrullant pel polígon del Pla de Sant Feliu, on hi ha Artyplan i dues impremtes més.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest divendres, abans d'entrar a Artyplan cap a les dues del migdia, han inspeccionat la càrrega d'unes furgonetes situades davant les naus de les impremtes de Sant Feliu i a les rotondes d'accés al polígon. Agents del cos també han accedit a Marc Martí, a l'Hospitalet. Finalment, la Guàrdia Civil s'ha presentat aquesta tarda a Gràfiques Gongraf, de Badalona, al polígon Grand Land. En les impremtes, els agents han buscat material relacionat amb l'1-O, tal com ja van fer la setmana passada a Constantí. També Òmnium Cultural ha denunciat aquest divendres que Correus no ha repartit una part d'exemplars de la seva revista mensual.

Sant Feliu

La Guàrdia Civil ha marxat aquest divendres de la impremta Artyplan de Sant Feliu poc abans de les cinc de la tarda, gairebé tres hores després d'entrar-hi. Tot i que ni l'empresa ni la mateixa Guàrdia Civil n'han informat oficialment, algunes fonts de la companyia han assegurat que els agents han marxat sense que hagin trobat res que relacioni l'empresa amb l'organització del referèndum. L'ampli dispositiu policial que des de dijous hi ha hagut al polígon del Pla de Sant Feliu ha atret un centenar de joves de l'esquerra independentista, que han seguit l'operatiu i han dirigit càntics als agents, com ara l'"On són les paperetes?" o el "Passi-ho bé".

Els manifestants s'han repartit entre l'entrada principal i la porta posterior de les naus d'Artyplan, sota el control d'una desena d'agents dels Mossos d'Esquadra. Banderes estelades i pancartes a favor del dret a decidir han protagonitzat la indumentària de les persones concentrades davant les instal·lacions de la impremta de Sant Feliu, on han fet crits contra l'escorcoll dut a terme per la Guàrdia Civil. Entre les persones concentrades hi havia representants de l'ANC i de l'esquerra independentista.

Militants de les JERC han penjat cartells i han situat simbòlicament una urna davant la impremta de Sant Feliu de Llobregat

L'Hospitalet

La Guàrdia Civil ha abandonat pocs minuts abans de les quatre de la tarda d'aquest divendres les instal·lacions de la impremta Marc Martí de l'Hospitalet, sense que hagi trobat cap tipus de material relacionat amb l'1-O. Tot i que els efectius del cos han passat tot el matí al voltant de la impremta, l'escorcoll ha durat just una hora, després que els agents rebessin l'ordre judicial que els permetia accedir a la nau. Una vegada ha transcendit l'escorcoll en aquesta companyia, un grup de persones defensores del referèndum s'ha concentrat a les portes de la impremta per seguir l'escorcoll. Quan els agents han sortit, els han acomiadat al crit de "Votarem!".

El director de Marc Martí, Carles Garcia, ha explicat que els agents de la Guàrdia Civil han marxat de l'empresa "igual que han vingut", ja que no s'han endut cap tipus de material. De fet, Garcia ha considerat que el cos va "amb el pas canviat", si buscava paperetes o algun tipus de material d'impremta convencional: "Aquí fem grans formats. És un altre tipus d'activitat", ha assegurat. Garcia ha detallat que els agents han "tafanejat" tot el que han volgut: "Han entrat a totes les instal·lacions, però ha sigut molt superficial. No sé fins a quin punt volen arribar".

Desenes de manifestants s'han concentrat davant una de les impremtes intervingudes per la Guàrdia Civil

Badalona

Aquest divendres a la tarda, la Guàrdia Civil també s'ha presentat davant una altra impremta. Ha anat a la impremta Gràfiques Gongraf, de Badalona, situada al polígon Grand Land. L'últim treballador que quedava a l'empresa ha confirmat la presència dels agents, tot i que ha assegurat que en cap moment han entrat a les instal·lacions. Com que ell plegava a les sis de la tarda i ja no quedava ningú més a la impremta, l'empresa ha quedat tancada una vegada el treballador ha marxat.

Òmnium

En paral·lel, Òmnium Cultural ha denunciat aquest divendres que Correus ha retingut i no ha repartit una part dels 60.000 exemplars de la seva revista de setembre. Aquest número incloïa un domàs on es reivindicava la paraula 'Democràcia' i fonts de l'entitat han atribuït a aquesta qüestió la negativa de Correus a fer el repartiment. Les mateixes fonts han tingut constància que una part de les revistes ha arribat als seus destinataris, però han afirmat que la gran majoria no ho ha fet. Han afegit que l'empresa encarregada d'embossar el domàs ha rebut una indicació de Correus perquè no ho fes, amb l'argument que no repartiran res relacionat amb l'1-O.

Tota aquesta operació de la Guàrdia Civil ha arribat després que la setmana passada uns agents del mateix cos escorcollessin la impremta Indugraf de Constantí per la seva presumpta relació amb l'organització del referèndum, tot i que no hi va trobar cap tipus de material que es pogués vincular amb la votació.

stats