Política 07/09/2017

La Guàrdia Civil mobilitza efectius de cara a l’1-O

Dos hotels de Martorell allotgen desenes d’agents vinguts de diferents punts de l’Estat

O. Serra / E. Borràs / P. Esparch
3 min
Un agent a les portes de la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia de Barcelona.

Martorell / BarcelonaLa Guàrdia Civil es prepara per si ha de donar resposta a la convocatòria del referèndum. Segons ha pogut saber l’ARA, efectius vinguts d’arreu de l’Estat han desembarcat a Catalunya a l’espera de si reben alguna instrucció que els obligui a mobilitzar-se. Alguns d’ells s’allotgen en hotels a Martorell, ben a prop de la comandància del cos que hi ha a Sant Andreu de la Barca.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts consultades expliquen que s’ha produït un augment de personal que es deu a una renovació de places -uns han sol·licitat marxar i d’altres arriben- però que coincideixen al mes de setembre i la primera quinzena d’octubre a Catalunya. Neguen que hi hagi un increment de plantilla. Precisament, ahir l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), que engloba una majoria d’agents de l’institut armat, va denunciar ahir a través d’un comunicat que uns 200 agents del cos hauran d’estar-se fins a mitjans d’octubre a Catalunya, tot i que se’ls havia concedit un canvi de destinació a altres punts del territori espanyol. Segons l’associació, la decisió de la direcció general de la Guàrdia Civil va ser comunicada ahir als afectats, cinc dies abans del dia que se suposa que havien de marxar, l’11 de setembre. Tot i que asseguren que no se’ls ha concretat el motiu de l’allargament de l’estada, es pregunten si es deu al “pseudoreferèndum independentista” convocat per a l’1 d’octubre. En aquest sentit, critiquen el “radical menyspreu” i la “falta de previsió”, tenint en compte que és “plenament conegut des de fa temps” que l’executiu català tenia la intenció de dur a terme la votació.

Una veu propera al cos admet a l’ARA que hi ha hagut moviment de nous efectius com a mesura de prudència per si han de dur a terme algun tipus d’actuació relacionada amb el referèndum. Tal com va explicar el periodista Ernesto Ekaizer dimarts en aquest diari, el govern espanyol planteja que fiscals sol·licitin a jutges ordres als Mossos perquè efectuïn diligències. Una manera de calibrar la “temperatura” del cos. Així, amb la previsió que la policia catalana no accedeixi a les instruccions dels jutges, caldria mobilitzar els agents del cos militar. Tanmateix, una font del cos dedicada a la investigació judicial ha descartat a l’ARA que la presència dels guàrdies a Martorell pugui tenir res a veure amb aquest àmbit.

Reforços després de l’atemptat

Part dels agents que temporalment estaran a Catalunya aquestes setmanes descansen en dos hotels de Martorell, un dels quals ha omplert pràcticament totes les seves habitacions gràcies a l’arribada d’una vintena de guàrdies civils de Lleó. En l’altre, s’hi allotgen efectius provinents, entre altres llocs, de Saragossa. Un dels inquilins d’un dels dos establiments reconeix que, efectivament, membres de l’institut armat s’han desplaçat fins al municipi del Baix Llobregat per “reforçar” el dispositiu policial arran dels atemptats a Barcelona i Cambrils del 17 d’agost passat. Concretament, per donar suport en “punts clau com l’aeroport del Prat”.

La discreció amb què s’ha portat aquesta operació ha fet que l’arribada d’agents de la Guàrdia Civil a Martorell hagi passat inadvertida als veïns, que asseguren que no han percebut cap moviment en aquest sentit. “És una qüestió delicada”, considera una veïna de Sant Andreu de la Barca, que assegura que el seu marit és agent del cos militar.

stats