Política 11/05/2018

La Guàrdia Civil va localitzar Quim Torra a la nau on es van trobar prop de 10 milions de paperetes de l'1-O

L'institut armat afirma en un informe realitzat al setembre que l'ara candidat a la presidència va ser en una reunió al mateix lloc on dies després van intervenir material electoral

Europa Press
3 min
Les paperetes del referèndum incorporaran la pregunta següent: “Voleu que Catalunya  sigui un estat independent en forma de república?”

MadridLa Guàrdia Civil va localitzar el 2 de setembre passat l'ara candidat a la presidència de la Generalitat, Quim Torra, en una reunió a la nau industrial on uns dies després es van intervenir gairebé 10 milions de paperetes per votar en el referèndum de l'1 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho va recollir l'institut armat en un informe del setembre passat al qual ha tingut accés Europa Press i que exposa la investigació duta a terme al voltant de les persones que van conduir els investigadors a l'esmentada nau. Entre ells hi havia la funcionària de vicepresidència Mercedes Martínez Martos; la directora de serveis de la Generalitat, Natàlia Garriga, i el propietari de l'esmentada nau, Pau Furriol Fornells. Tots tres resultarien detinguts durant l'operació Anubis.

Segons aquest document, remès al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, el 2 de setembre del 2017 va tenir lloc una reunió de diverses persones vinculades al moviment independentista a les naus del polígon industrial Can Barri, a Bigues i Riells, que pertanyen a Pau Furriols Fornells. Entre les persones identificades per la Guàrdia Civil, a les quals van observar introduint caixes de cartró i material divers a les esmentades naus, hi havia l'actual candidat a presidir la Generalitat, Quim Torra Pla, a qui els investigadors van assenyalar com a "membre del consell permanent de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i també vicepresident d'Òmnium Cultural".

També van identificar Mercedes Martínez Martos, funcionària de la Generalitat; Marta Vilalta Torres, llavors directora general de la Joventut de la Generalitat; Chakir El Homrani Lesfar, diputat de JxSí, així com Maria del Mar Fernández Peña i Vicenç Pedret Clemente.

En aquestes naus van confiscar uns dies després, el 20 de setembre, un total de 9.890.000 de paperetes de votació per a l'1-O, impreses amb el 'sí' i el 'no' a la independència, així com abundant material electoral, com ara cartells amb la llegenda "local electoral", actes de llista numerada de votants amb la inscripció "referèndum d'autodeterminació de Catalunya 2017", actes de sessió d'escrutini i de constitució de mesa electoral.

Seguint el cotxe de la funcionària Mercedes Martínez

La Guàrdia Civil va poder localitzar les esmentades naus seguint el Mercedes que conduïa Mercedes Martínez Martos, que es va reunir amb el propietari de les naus, Pau Furriol Fornells, al polígon de Bigues i Riells el 29 d'agost passat.

Basant-les punxades telefòniques i les converses entre Natàlia Garriga i el secretari de Vicepresidència Josep Maria Jové, els investigadors van establir un dispositiu sobre Garriga que els va conduir a Mercedes Martínez Martos per una reunió que van tenir les dues al Mercedes de la primera.

Després que Natàlia Garriga baixés del cotxe, els agents van seguir el vehicle, que els va portar a les esmentades naus de Bigues i Riells, on el 29 d'agost Mercedes Martínez Martos va mantenir una reunió amb el propietari de les naus, Pau Furriol Fornells.

En aquest informe, la Guàrdia Civil inclou una conversa telefònica que es va produir el 2 de setembre, en la qual el director de Patrimoni de la Generalitat, Francesc Sutrias, truca a Jové des del telèfon fix del bar La Nau, situat a la urbanització Can Barri, a Bigues i Riells (Barcelona). Li explica que està esperant "la Mercè", ja que no pot fer res sense ella perquè és la que "porta tota la planificació".

Jové li pregunta si hi són tots, i Sutrias li contesta que sí, que feia una hora que hi eren. Fins i tot li diu que ell haurà de marxar i que es quedarà el Ferran al comandament, i tot seguit Jové li recrimina que digui noms per telèfon. Sutrias intenta tranquil·litzar-lo dient-li que li està trucant des d'un telèfon fix, però el secretari de Vicepresidència li respon que el seu és un mòbil i li demana que esperin la Mercedes perquè no poden fer res més.

Posteriorment, als escorcolls que va fer la Guàrdia Civil a la conselleria d'Economia, obtindrien, de Mercedes Martínez Martos, el pla detallat de distribució del material electoral pels col·legis.

Aquelt dia, finalment, Mercedes Martínez Martos va arribar a les esmentades naus de Pau Furriol i al llarg del matí la Guàrdia Civil va anar detectant l'arribada d'altres persones, entre les quals hi havia Quim Torra.

stats