CONFLICTE AL PAÍS BASC
Política 05/05/2011

La Guàrdia Civil intenta vincular EA i ETA

Es basa en l'acta d'una suposada reunió el febrer del 2009 entre representants d'Eusko Alkartasuna i ETA

Efe
2 min

MadridLa Guàrdia Civil ha aportat al procés en el qual el Tribunal Constitucional (TC) estudia si permet a Bildu concórrer a les eleccions un nou document en el qual vincula ETA amb Eusko Alkartasuna, principal integrant de la coalició abertzale. Segons han informat fonts jurídiques, la Fiscalia i l'Advocacia General de l'Estat han inclòs aquest nou informe de la Guàrdia Civil a les legacions al recurs de Bildu, que aquesta matinada han fet arribar al Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta de l'acta d'una reunió celebrada el febrer de 2009 entre representants d'Eusko Alkartasuna i ETA, confiscada per la Guàrdia Civil, que, segons les mateixes fonts, podria servir per "il·lustrar" les vinculacions entre ambdues de cara a processos electorals. En les seves legacions, l'Advocacia de l'Estat ha demanat al Constitucional que admeti aquest nou document de la Guàrdia Civil titulat "informe 31/2001 sobre noves investigacions sobre Bildu", aportat ahir a la nit, que incorpora aquesta acta confiscada en una operació duta a terme pel jutjat central d'instrucció número 3 de l'Audiència Nacional contra diversos advocats de presos d'ETA.

En l'informe es conclou que "ETA i EA van coincidir en la necessitat futura d'articular una acumulació de forces independentistes (...) per a això ETA oferia aportacions en l'àmbit de les seves accions terroristes (...)". "Finalment no hi va haver acord en les eleccions europees, si bé ETA va seguir apostant per l'estratègia d'acumulació de forces independentistes i per realitzar una aliança estratègica amb EA, materialitzada finalment en l'acord Lortu Art (fins a aconseguir-ho) signat per EA i Batasuna", afegeix.

En Lortu Art, signat per EA i Batasuna el 20 de juny de 2010, ambdues formacions es fixen com a objectiu la creació d'un Estat basc independent i afirmen que la seva prioritat és "la superació del conflicte polític i la desaparició de tot tipus de violències ". Aquest acord, segons els serveis jurídics de l'Estat, va ser considerat com a prova pel Tribunal Suprem en la sentència que va prohibir a Bildu concórrer a les eleccions en apreciar que el mateix posava de manifest la política de concertació d'EA amb l'esquerra abertzale il·legalitzada. El Constitucional ha de decidir abans de la propera mitjanit, quan comença la campanya electoral, si permet a Bildu concórrer als comicis o si, per contra, confirma la decisió del TS.

stats