Política 06/03/2015

Sáenz de Santamaría creu que Rajoy ja ha comparegut "força ocasions" al Congrés pel cas Gürtel

Diu que respecta "les decisions i els temps judicials" de Pablo Ruz

Europa Press
2 min
Jorge Fernández Díaz i Sáenz de Santamaría durant la roda de premsa del consell de ministres. EFE

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha respost aquest divendres al PSOE que el president Mariano Rajoy ja ha comparegut "força ocasions" al Congrés sobre el cas Gürtel i ha recriminat als socialistes que en "cada tràmit processal "li demanin que ofereixi explicacions. Així s'ha pronunciat Sáenz de Santamaría després que el PSOE hagi sol·licitat la compareixença urgent a la cambra baixa de Rajoy al·legant que l'acte d'obertura de judici oral del cas Gürtel no és un mer tràmit més, sinó que suposa que el PP ha estat ja formalment acusat de corrupció i el seu president és "qui més sap" del que ha passat en aquests anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el portaveu del grup socialista al Congrés, Antonio Hernando, la interlocutòria del jutge Pablo Ruz seu a la banqueta dels acusats a més de trenta dirigents del PP, a una exministra (Ana Mato), a tres tresorers (Angel Sanchís, Álvaro Lapuerta i Luis Bárcenas) i fins i tot al propi PP, al qual se li reclama el pagament urgent d'una fiança de 250.000 euros.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta ha assenyalat que aquesta petició de compareixença s'ha de decidir a la junta de portaveus del Congrés, però ha destacat que el president del govern espanyol ha ofert explicacions "en reiterades ocasions sobre aquest assumpte", incloent "plens monogràfics". "Tinc la sensació que en cada tràmit processal tornen a reclamar una compareixença que ja s'ha celebrat en bastants ocasions", ha emfatitzat Sáenz de Santamaría, donant a entendre que el grup popular no votarà a favor d'aquesta sol·licitud del PSOE.

"Professionalitat" dels funcionaris de l'Agència Tributària

Pel que fa a si el govern de Rajoy i el PP estan satisfets amb que es tanqui la instrucció d'aquest cas com han demandat en reiterades ocasions, ha assegurat que l'executiu "respecta les decisions i els temps judicials". "És el que podem dir sobre això", ha afegit de forma taxativa.

Després de ser preguntada si hi ha obstrucció d'Hisenda en no enviar al jutge Pablo Ruz la informació sobre la tributació del PP del 2008, Sáenz de Santamaría ha indicat que el govern espanyol "respecta i reconeix tant la professionalitat dels jutges com la dels funcionaris de la Agència Tributària, que són servidors públics ". En concret, el jutge ha sol·licitat a l'Agència Tributària el document per calcular l'eventual responsabilitat fiscal que pogués arribar al PP per l'impost sobre societats de 2008 en relació a les donacions il·legals que hauria rebut en aquest exercici.

stats