TRIBUNALS
Política 04/10/2016

Gürtel: comença el gran judici contra el PP

Set anys després, arrenca el macroprocés contra la principal xarxa de corrupció de les últimes dècades

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Francisco Correa arriba al tribunal per declarar pel cas Gürtel

Madrid"Això no és una trama del PP, és una trama contra el PP". Era l’11 de febrer del 2009 i Mariano Rajoy, llavors líder de l’oposició, compareixia flanquejat de tot l’aparell popular per desvincular-se d’una trama que acabava d’explotar, el cas Gürtel. Més de set anys i mig després, finalment comença a l’Audiència Nacional el macroprocés contra la principal xarxa de corrupció vinculada a un partit des de la Transició. I el PP n’és un dels acusats a títol lucratiu, en ple compte enrere per fer sortir Espanya del bloqueig polític. Mentre intenta ser investit, Rajoy s’haurà de mirar al mirall cada dia a la seu de l’Audiència a San Fernando de Henares, per on hauran de desfilar fins a cinc exministres, com a acusats i com a testimonis. L’inici del judici a la “primera època” de Gürtel (1995-2005), la que tracta la relació de Francisco Correa amb el partit, és només la primera pedra del llarg periple judicial del PP.

Luis Bárcenas arriba al tribunal

Cap a les 9 del matí tocades, enmig d'una gran expectació, l'extresorar del PP Luis Bárcenas ha arribat al tribunal. Quatre preferentistes que s'han concentrat per protestar pel judici de les targetes 'black' de Caja Madrid, li han dit "lladre" i "xoriço". Quinze minuts després de Bárcenas ha arribat Correa. Tots dos han hagut de fer cua abans d'entrar a l'edifici, ja que avui, a banda d'aquest judici que seu a la banqueta a 37 persones, es fa la quarta jornada del de les targetes 'black' amb la declaració de Rodrigo Rato, que d'aquí a uns mesos també haurà de testificar pel cas Gürtel. Entre els dos judicis, que es fan en dues plantes diferents, es preveu que accedeixin al tribunal al voltant d'un centenar d'acusats amb els seus respectius advocats, a més dels aproximadament 200 periodistes de 65 mitjans que s'han acreditat per a l'ocasió.

Gürtel: què pot suposar per a Rajoy?

L’actual direcció del PP es desvincula completament del que es jutjarà en aquesta peça del cas. Recorden que durant aquell temps governava l’expresident José María Aznar. Però no pot obviar que Rajoy era un dels seus ministres i que ell mateix va designar l’extresorer del PP Luis Bárcenas. Tant avui com demà el judici només es dedicarà a qüestions prèvies, i tots els acusats intentaran guanyar temps demanant la nul·litat de les proves.

La plana major del PP d’Aznar declararà al judici del cas Gürtel

Per què ha trigat tant a començar el judici?

El PP i els seus vincles amb la justícia hi han posat tots els impediments possibles. Primer va començar amb la inhabilitació el 2012 del jutge Baltasar Garzón, que va firmar l’ordre de detenció de Correa i Pablo Crespo, el seu número dos, el 6 de febrer del 2009, després de dos anys d’investigacions. El següent jutge a caure va ser Pablo Ruz, apartat de l’Audiència Nacional el 2015 perquè no era un magistrat titular. Tot i que el macrojudici no ha començat fins ara, la instrucció està tancada des del març de l’any passat. Tant el cervell de la trama com el seu número dos i el PP han treballat fins a l’últim minut perquè no comencés avui. Ahir es va rebutjar la recusació de l’únic jutge progressista del tribunal, José Ricardo Prada. Els acusats al·legaven que té amistat amb Garzón i que la seva filla es veu amb un dels advocats de les acusacions populars.

Bárcenas tornarà a ajudar judicialment el PP?

Bárcenas ha sigut l’encarregat de cridar a declarar en qualitat de testimonis els exministres d’Aznar. Però de la mateixa manera que va fer amb el cas dels ordinadors, pot renunciar a última hora a fer passar el PP per aquest tràngol. Podria haver-hi un altre pacte no escrit entre l’extresorer i el seu expartit.

Com operava la trama de Correa i Crespo?

A Francisco Correa li agradava que els seus amics més pròxims li diguessin Don Vito, com el protagonista d’El padrí. És una mostra de la seva manera de treballar. Segons el que es desprèn del sumari, el més voluminós en la història de l’Audiència Nacional, Correa liderava amb Pablo Crespo una banda de delinqüents que, amb la connivència del PP, es van dedicar a lucrar-se amb béns públics. Don Vito va començar el 1993 organitzant viatges per al partit i va acabar fent-se càrrec de tots els actes electorals i facturant fins a 50 milions.

Com ho feia? Gràcies als vincles polítics, dirigia un ampli entramat d’empreses que sempre guanyaven contractes de governs del PP. A canvi, el partit s’adjudicava suposadament milions en comissions de totes les empreses per a les quals Correa feia de mitjancer, i a poc a poc va anar creant una comptabilitat B. Don Vito va muntar també una xarxa de blanqueig. Ara ha decidit col·laborar amb la justícia amb 2,2 milions dels seus comptes embargats a Suïssa. N’hi té 20.

Els protagonistes

Francisco Correa

És el cervell de la trama (en alemany correa és Gürtel ). Li poden caure 125 anys de presó. A les portes del judici ha decidit col·laborar i pagar 2,2 milions.

Luis Bárcenas

Luis Bárcenas

Extresorer del PP -designat a dit per Rajoy-, està imputat des del 2009. El cas Bárcenas, sobre la comptabilitat B del partit, és una derivada de la trama.

Pablo Crespo

Ex secretari d’organització del PP gallec, era el número dos de Correa i s’enfronta a 85 anys i mig de presó. Ha passat tres anys entre reixes i en va sortir amb una fiança de 100.000 €.

stats