Política 02/03/2011

L'escàndol de Guttenberg perjudica les perspectives electorals de Merkel, que perdria les eleccions

La dimissió de l'exministre de Defensa alemany hauria millorat la intenció de vot de l'oposició socialdemòcrata i verda, que aconseguiria un 43 per cent dels sufragis davant del 39 per cent de la coalició governant de cristianodemòcrates i socialcristians bavaresos

Efe
1 min
La cancellera Merkel i el seu ministre de Defensa, Karl-Theodor zu Guttenberg, al Bundestag, la cambra baixa del Parlament alemany, l'any 2008.

BerlínL'escàndol al voltant del l'exministre de Defensa, Karl-Theodor zu Guttenberg, que va dimitir del seu càrrec dilluns, perjudica els partits de la Unió que dirigeix la cancellera alemanya, Angela Merkel, i beneficia a l'oposició socialdemòcrata, que augmentaria la seva intenció de vot. L'enquesta setmanal de l'institut alemany Forsa feta pública avui assenyala que la coalició de cristianodemòcrates i socialcristians bavaresos (CDU/CSU) perd dos punts en intenció de vot fins a un 34 per cent en uns eventuals comicis legislatius avançats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, l'oposició socialdemòcrata (SPD) guanya quatre punts, fins a un 27 per cent. Aquest seria el seu millor resultat en aquest sondeig des de principis de setembre de l'any passat, mentre els verds cedeixen dos punts i se situen en un 16 per cent. La davallada en l'expectativa de vots per a Angela Merkel s'hauria iniciat, doncs, arran del descobriment que una gran part de la tesi de Guttenberg contenia paràgrafs plagiats i no citats d'altres autors, motiu que va propiciar la renúncia de Guttenberg.

El responsable de l'institut demoscòpic encarregat de l'enquesta ha assenyalat que la intenció de vot de la Unió va arribar fins i tot a caure fins a un 32 per cent al final de la setmana passada. Igual que la setmana anterior, el Partit Liberal obtindria en unes eventuals eleccions avançades un ajustat 5 per cent de sufragis, el mínim per assolir representació parlamentària, i l'esquerra segueix estable amb un 10 per cent de vots. Amb la suma d'un 43 per cent de vots, l'oposició socialdemòcrata i verda se situaria de nou quatre punts per davant de la coalició de govern de Merkel, que sumaria un 39 per cent.

stats