Política 30/08/2012

Hollande critica les reticències d'Alemanya al fet que el BCE compri deute

Els dos mandataris s'han reunit aquest dijous a la Moncloa i han apostat per la "irreversibilitat" de l'euro i la necessitat de més integració europea. El president francès diu que és "responsabilitat" d'Espanya decidir si demana un rescat tou, però insisteix que les situacions entre França i Espanya no "són comparables"

Joan Rusiñol / Joan Faus
2 min
Rajoy i Hollande en la roda de premsa a la Moncloa / AFP

MadridEl president de la República francesa, François Hollande, ha enviat aquest dijous un missatge contundent a Alemanya sobre les seves reticències al fet que el Banc Central Europeu (BCE) compri deute. "Els que tenen més afecció a la independència del Banc Central Europeu potser haurien de respectar els principis als quals hem apel·lat", ha dit en una roda de premsa conjunta amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb qui s'ha reunit a la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Uns segons abans, Hollande havia dit que entre les missions del BCE hi ha l'estabilitat dels preus i la política monetària, i que quan existeixen, com actualment, uns diferencials dels interessos del deute entre els països del centre i la perifèria de la zona euro "tan importants sense que es justifiquin a nivell econòmic", està "justificada una intervenció" del Banc Central.

Tots dos mandataris han posat en comú una visió semblant del futur d'Europa. Així ho ha confirmat Rajoy, que ha dit que tots dos comparteixen la "irreversibilitat" de l'euro i la necessitat d'avançar en la integració bancària i fiscal de l'eurozona.

"Ni l'euro, ni la Unió ni el mercat comú faran passos enrere", ha dit Rajoy. En la seva intervenció, ha afirmat que ell i Hollande han expressat el suport de França i Espanya a l'estratègia de creixement europeu i per minimitzar l'impacte de noves crisis financeres a través de la integració. El cap de l'executiu espanyol ha reclamat "rapidesa i determinació".

Tots dos han abordat la situació a Síria. Rajoy ha demanat a Al-Assad que abandoni el poder i a l'oposició que busqui la unitat per ser alternativa de govern. Hollande i Rajoy també han analitzat la situació al Sahel i, concretament, a Mali.

Per la seva banda, Hollande ha dit que en el Consell Europeu del proper 19 d'octubre s'han d'adoptar "decisions duradores" perquè els líders de la zona euro han "ajornat massa les decisions i això ha provocat dubtes".

Hollande ha assegurat que tot i que els governs francès i espanyol no són de la "mateixa tendència política" tenen la "mateixa visió de futur" per a Europa: "No volem respostes conjunturals davant dels problemes dels països, volem respostes estructurals que permetin acabar amb la incertesa i la inquietud".

En ser preguntat sobre la pèrdua de confiança dels electors tant a França com a Espanya, tot i lloar els "grans sacrificis" que ha fet Espanya i "que ja donen resultats", el president francès ha volgut deixar clar que les situacions entre els dos països no "són comparables". A més, Hollande no s'ha volgut mullar sobre si Espanya ha de demanar al fons de rescat europeu que compri deute. Ha volgut insistir que és una "responsabilitat de cada nació" però que la possibilitat existeix, per poder "donar recursos" per progressar i créixer.

stats