Política 01/06/2018

El PP ja fa oposició i acusa Sánchez de pactar l'indult amb els independentistes

Rafael Hernando diu que el PSOE governarà amb "amics d'ETA" i "colpistes"

Júlia Manresa / Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando.

MadridCom si ja fos el primer dia del Partit Popular a l'oposició i sense Mariano Rajoy a l'hemicicle. Rafael Hernando, el portaveu del PP al Congrés, ha atacat durament tant el PSOE com Ciutadans. Hernando ha fet un discurs d'oposició i de comiat que ha sigut àmpliament ovacionat amb tota la bancada popular dreta fins i tot abans que acabés el discurs. Hernando ha acusat Sánchez de governar amb "amics d'ETA" i "colpistes", i a Rivera de ser còmplice necessari d'aquesta situació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu popular ha carregat contra "l'esquerra irresponsable i temerària que continua sense acceptar la derrota a les urnes" només de començar el discurs. I ràpidament ha disparat contra totes aquelles formacions que donaran suport aquest divendres a la moció que col·locarà Sánchez a la Moncloa. "Tela que sigui capaç de rebre els vots dels amics d'ETA, els de Bildu. Ni Zapatero va ser capàs d'acceptar aquests vots", ha dit. Però abans ha recordat al líder socialista que governarà amb el suport dels que ell mateix havia anomenat "colpistes".

Un "pacte fosc" als despatxos

I les acusacions han continuat. "Entre els delinqüents no pot haver-hi immunitat, ni impunitat, ni indults, pacti el que pacti". El portaveu dels populars ja s'ha vestit de líder de l'oposició –amb l'absència de Mariano Rajoy– i ha promès que no permetran que canviï el Codi Penal.

"Què és el que ha fet vostè? Què és el que no volen explicar aquest matí?", ha preguntat Rafael Hernando a Pedro Sánchez ja en el torn de rèplica. El PP, igual que Cs, acusa el PSOE de tenir un pacte ocult amb l'independentisme. De fet, Hernando ha insinuat, tal com va fer ahir el portaveu del partit taronja, que hi ha un acord per donar l'indult als dirigents independentistes.

"Ara ho ha aconseguit. Ara els diputats que llavors [2016] eren uns traïdors ja no ho són. Ara el votaran. Ara aquells que el 2016 ni tan sols s'havien atrevit a donar un cop d'estat són bons. Ara els de Bildu són bons. No sé com podrà governar vostè. El que sí que sé és que no ho podrà fer bé", ha dit Hernando.

Hernando ha seguit el camí que va obrir ahir Rajoy posant sobre la taula de Pedro Sánchez un seguit de preguntes sobre la corrupció al seu propi partit. "¿Dimitirà si algun tribunal asseu la presidenta del seu partit?" Preguntes i acusacions que ha repetit en el torn de rèplica, en què ha retret a Sánchez que no n'havia respost cap.

Ciutadans com un dels culpables

Ciutadans ha rebut gairebé tant com Sánchez. El portaveu del PP ha passat a atacar durament el líder de Ciutadans, Albert Rivera, a qui acusa d'"aplanar el camí" a la moció de censura de Sánchez. És més, el considera l'autèntic culpable que l'esquerra hagi sumat forces contra Mariano Rajoy. "Vostè ha sigut col·laborador necessari de la moció de censura, ha contribuït a desestabilitzar el Congrés demanant eleccions anticipades amb la col·laboració mediàtica habitual. Ha aplanat el camí a Sánchez", ha dit, i li ha recordat que "demanava eleccions a tota costa". Unes "maniobres" que, al seu parer, generaven més inestabilitat.

Una dimissió "trampa"

Hernando ha titllat Pedro Sánchez de "paràsit". L'ha acusat d'aprofitar-se de la feina feta pel PP al govern, que ha arreglat la situació que va deixar-li el govern del PSOE. Però, a més, també l'ha atacat a nivell personal i li ha recordat que "no és ni diputat". Alhora ha criticat la seva estratègia política, d'haver "pactat als despatxos" i d'haver teixit una trampa presentant un fals ultimàtum a Rajoy amb la seva "dimissió". "¿Si el senyor Rajoy hagués dimitit s'hauria compromès a fer que els seus diputats repetissin la mateixa posició política que van tenir el 2016, abstenint-se davant d'una candidatura del PP? ¿Permetria que aquest candidat no hagués de convocar eleccions? Ja han vist les seves cares, així que deixin de mentir a la població espanyola", ha dit el portaveu del PP, Rafael Hernando, a Pedro Sánchez, acusant-lo d'exigir una "dimissió trampa" a Mariano Rajoy com a ultimàtum.

Hernando ha fet valer l'orgull de partit per acomiadar-se. "Avui, des d'aquesta tribuna, vull dir que estic orgullós de ser del PP, molt orgullós", ha dit Rafael Hernando, que ha rebut un llarg aplaudiment de la bancada popular. Tot seguit, està fent un homenatge a la figura de Mariano Rajoy, que no ha aparegut a l'hemicicle durant el debat que ha dut a terme el seu partit amb el PSOE. "Nosaltres seguirem a la cambra amb 137 diputats i la majoria absoluta al Senat", ha conclòs.

stats