Política 22/11/2012

Herrera repta PSC i ERC a "comprometre's" a no investir Mas, combatre les retallades i garantir el dret a decidir

El candidat ecosocialista vol que s'acabi l'estira-i-arronsa entre els tres partits d'esquerres perquè creu que tot plegat beneficia "la dreta"

Acn
3 min
Joan Herrera amb veïns de Nou Barris davant la biblioteca de Roquetes

BarcelonaEl candidat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha replicat als "retrets entre l'esquerra" que han centrat la campanya electorals els darrers dies. El líder ecosocialista repta els caps de llista del PSC i ERC, Pere Navarro i Oriol Junqueras, a "comprometre's" a tres acords abans de les eleccions per lluitar contra "l'adversari" que tenen en comú, Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els proposa subscriure que no donaran suport a la investidura d'Artur Mas, a fer front comú contra les retallades i l'austeritat i a garantir el dret a decidir per a Catalunya. Herrera ha revelat que al desembre va proposar a Pere Navarro fer una "consulta contra les retallades" en paral·lel als sindicats i oposar-se a Eurovegas i a privatitzar la gestió d'Aigües Ter Llobregat (ATLL).

El candidat ICV-EUiA vol que s'acabi l'estira-i-arronsa entre els tres partits d'esquerres perquè creuen que tot plegat beneficia "la dreta". Proposa que els "retrets" s'aturin i per això repta els candidats del PSC i d'ERC, Pere Navarro i Oriol Junqueras, a "comprometre's" i a subscriure tres grans acords.

El primer passa per "no fer ni per activa ni per passiva president Artur Mas". Creu que el candidat de CiU i les polítiques d'austeritat que aplica són "l'adversari" de l'esquerra i per això planteja que la lluita s'enfoqui cap a "derrotar" la federació nacionalista. "Portem tres dies discutint, i qui deu estar content és la dreta. El meu adversari" no és ni Junqueras ni Navarro, sinó "CiU".

El segon acord passa per construir un "front" contra les retallades, impulsar així també una política redistributiva en matèria fiscal i reiterar, per tant, la idea d'"alternativa" que ha postulat Herrera al llarg de tota la campanya.

El tercer repte es resumeix a subscriure que els tres partits d'esquerres "garantiran" el dret a decidir de Catalunaya, que es farà "tot el possible" per tal que els catalans "puguin decidir el model d'estat que volen".

Rèplica a Junqueras

En certa manera, ha respost així també al candidat dels republicans que aquest dimecres va ironitzar sobre la posició dels ecosocialistes al voltant de la consulta sobiranista. Junqueras li retreia indefinició. Un independentista que voti ICV-EUiA, diu Herrera, podrà votar "sí", però també ha preguntat, en relació amb Junqueras, "pot garantir que el vot a ERC evitarà fer Mas president?".

Estendre la mà al PSC

El candidat del PSC ha revelat que el desembre del 2011, quan Navarro va ser nomenat secretari general dels socialistes catalans, els van oferir la possibilitat d'entrar al Parlament una proposta per fer "una consulta sobre les retallades", una mesura paral·lela a la que van impulsar els sindicats.

Herrera ha assegurat que el PSC no va respondre a la proposta i que tampoc es van voler sumar a "la mà estesa" d'oposició davant Eurovegas i la privatització de la gestió d'ATLL. "És la seva opció".

Votar per "comptar"

Herrera ha respost a Junqueras i Navarro des de Nou Barris, el barri on va néixer i créixer. El candidat dels ecosocialistes ha explicat que el diferencial de vot entre el barri més pobre i el més ric de Barcelona, Nou Barris i Tres Torres, és de 34 punts per sota en participació. "Necessitem que els barris i especialment la gent treballadora es mobilitzi per comptar", ha subratllat Herrera. L'ecosocialista ha admès que els barris treballadors "tradicionalment" han votat al PSC i per això els demana ara apostin per la formació de l'alternativa.

Herrera s'ha reunit amb representants del moviment veïnal del districte de Nou Barris, que, ha recordat, van aconseguir equipaments per millorar els serveis socials de la zona amb mobilització.

stats