Política 26/11/2012

Herrera demana un acord al Parlament pel dret a decidir i exigeix a ERC que no faci Mas president

El líder ecosocialista ha dit: "Mas Hauria de rumiar-se la dimissió; algú haurà d'assumir responsabilitats per un retrocés de 12 diputats"

Albert Solé
2 min
El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, valorant els resultats electorals des del faristol a la seu i acompanyat del coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet / ACN

BarcelonaJoan Herrera ha demanat tres grans pactes al Parlament de manera immediata, entre els quals, un pel dret a decidir: "La centralitat ja no està en el Govern, està en el Parlament, no en l'adhesió a una persona". Herrera també ha exigit als partits d'esquerres que no investeixin a Artur Mas de nou president, en un clar missatge a Esquerra Republicana. El candidat ecosocialista, però, no ha volgut concretar si posa això com a condició per parlar del dret a decidir, ni tampoc si li exigirà a Mas que s'oblidi de les retallades si vol comptar amb ells per tirar endavant el referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Joan Herrera, després de reunir-se amb l'executiva d'ICV a la seva seu, ha explicat quines són les altres dues propostes urgents en els propers dies, a més del dret a decidir: Una cimera immediata entorn dels desnonaments amb la participació de la PAH, a la qual es va comprometre Mas en campanya; i un compromís de tornar a posar en marxa les dues comissions d'investigació al Parlament, la de Salut i la de les entitats financeres, "incloent-hi les participacions preferent, i que Mas comparegui per parlar del cas Palau", ha dit.

Mas ha de dimitir?

Sobre el crits de "Mas dimissió" que es van sentir diumenge a la seu electoral entre la militància d'Iniciativa, Herrera no ho ha directament: "Mas hauria de rumiar-s'ho. Algú haurà d'assumir responsabilitats per un retrocés de 12 disputats. És el que seria sensat a qualsevol país civilitzat".

I les CUP

Joan Herrera ha parlat per primer cop en la campanya de la CUP, i ho ha fet per elogiar-los: "Han mobilitzat una gent que no havia votat i els incorpora a la política, per tant, anem a construir, units poder multiplicar. Amb les CUP ens hem d'entendre, ens hauríem d'haver entès abans i no va poder ser, però ens haurem d'entendre ara".

Joan Josep Nuet, secretari general d'EUiA, també ha tirat floretes a la CUP: "Han connectat amb una part de la societat catalana, i no ho veiem com un projecte enemic, si no que haurem de parlar amb ells per treballar plegats. Nosaltres hem pujat en vots, la CUP i nosaltres som forces emergents, hem tret vots del mateix lloc".

El front d'esquerres

El candidat d'ICV ha tornat a reclamar el que havia demanat durant tota la campanya que calia fer a partir del 26-N: "Un front antiretallades, contra l'austeritat i a favor de la redistribució i volem que si sumi el màxim de gent. És imprescindible. Avui cal construir un front contra l'austeritat, i ho farem amb tots aquells que ho vulguin fer", i ha dit: "Parlarem amb les formacions d'esquerres amb les pròximes hores".

Vot antiretallades

"Per nosaltres no era una campanya senzilla, molt polaritzada, i nosaltres hem posat l'accent en l'eix social", ha dit, i seguint els símils nàutics que li agraden al president Mas, Herrera ha afegit: "El mar d'aquestes eleccions no era en el que el vaixell d'ICV navega millor, i ens n'hem sortit prou bé", amb satisfacció pels bons resultats obtinguts.

"Catalunya ha sigut un camp de proves amb les retallades abans que ningú. I entenem que és una bona notícia que el líder de les retallades hagi tingut aquesta patacada. Bon missatge per a Europa, aquells que apliquen l'austeritat dogmàtica".

stats