Política 23/01/2015

Herrera equipara Mas, Rajoy i Samaras per ser "peons de la troica" i crida l'esquerra europea a unir-se per a "derrotar-los"

El líder ecosocialista ha intervingut al I Fòrum del Sud d'Europa, des d'on ha reclamat que l'esquerra europea s'uneixi per "derrotar Rajoy, Mas, Trias i Samaras"

Laia Vicens
2 min
D'esquerra a dreta: Joan Herrera (ICV), Cayo Lara (IU), Monica Frassoni (Partit Verd Europeu), Yannis Milios (Syriza), Terra Friedrich (Partit dels Treballadors de Brasil i Fòrum de Sao Paulo) i Joan Josep Nuet (EUiA) / CÈLIA ATSET

BarcelonaEquiparar Artur Mas i Mariano Rajoy per seguir els mandats econòmics d'Europa i cridar a la unitat de l'esquerra europea per guanyar les eleccions de Grècia, les municipals i les catalanes del proper 27-S. Aquests dos han sigut les dues vessants del discurs del coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, durant la seva intervenció al I Fòrum del Sud d'Europa organitzat per ICV-EUiA i celebrat a les Cotxeres de Sants de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Amb pluralitat, diversitat i unitat diumenge guanyarem Grècia, al maig guanyarem Barcelona i al setembre guanyarem Catalunya", ha afirmat Herrera. El líder ecosocialista ha posat al mateix sac Rajoy, Mas, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el primer ministre grec Antonis Samaras, a qui ha qualificat de ser "peons de la troica". "Nosaltres no ens doblegarem davant dels mercats que ells també obeeixen", ha dit Herrera davant d'unes 400 persones. "El repte és guanyar per derrotar Rajoy, Mas, Samaras i Trias", ha sentenciat. També ha equiparat aquests dirigents polítics en afirmar que entenen els ciutadans com "mercaderies".

Per aconseguir-ho, Herrera ha cridat a superar la "unitat retòrica que no es practica" i potenciar una "unitat de socarrel" per canviar "de veritat" Europa. El coordinador nacional d'ICV ha dit que "caminant junts, treballant junts i coordinant-nos per anar més lluny" es podran superar els governs actuals. "Les sortides són col·lectives", ha afirmat. I d'exemple ha situat el cas d'Amèrica Llatina. "La política estava al servei dels mercats, calia caminar junts des de la pluralitat i la diversitat", ha explicat, i ha afegit que gràcies a aquesta confluència "ara és l'únic subcontinent que ha reduït les desigualtats".

Referències contínues a Syriza

El coordinador nacional d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha fiat el canvi europeu al que passi a Grècia diumenge. "El canvi començarà a Grècia", ha augurat. De fet, durant tot l'acte s'han fet referències contínues al resultat de les eleccions gregues. Tot i això, Nuet ha afegit que també "hem de lluitar" per les més que probables eleccions andaluses, les municipals -"recuperar Barcelona perquè Guanyem", ha dit-, les catalanes del 27-S i les generals. "Mas i Rajoy són el problema i nosaltres l'alternativa", ha afirmat. I en aquest sentit, ha afirmat que davant d'aquest panorama, "la troika tremola, Mas tremola, Rajoy tremola, Trias tremola i nosaltres brindem amb cava".

Syriza ha estat presenten tots els discursos de l'acte. De fet, l'única ovació (dempeus) se l'ha endut el representant d'aquest partit que ha acudit a la trobada europea, Yannis Milios. "Les eleccions de diumenge no afecten només a Grècia, sinó al futur d'Europa", ha afirmat, un "primer pas" per escollir entre "la justícia social o la desigualtat, la democràcia o la dictadura de mercats". Els assistents s'han aixecat per ovacionar Milions quan, en castellà, ha cridat que "els pobles units mai seran vençuts".

stats