Política 17/05/2014

Herrera avisa que l'abstenció és una "catifa vermella" perquè la dreta segueixin retallant

El candidat d'ICV-EUiA a les europees, Ernest Urtasun, afirma que l'objectiu dels ecosocialistes en aquestes eleccions és "concentrar el vot de la gent d'esquerres" a Catalunya

Marc Toro
3 min
Imatge del final de l'acte central de la campanya europea d'ICV-EUiA, celebart aquest dissabte al Parc Nou d'El Prat del Llobregat

El Prat del LlobregatEl coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha destacat aquest dissabte que "el gran problema de fons" el 25-M és l'abstenció, i ha avisat que no anar a votar és posar una "catifa vermella" perquè la dreta segueixin retallant. Per Herrera, les europees es poden convertir en l'excusa perquè "Artur Mas, Mariano Rajoy i aquells que practiquen les retallades" diguin que "no hi ha alternativa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder ecosocialista ha fet aquestes declaracions a l'acte central de campanya d'ICV-EUiA, celebrat al Parc Nou del Prat de Llobregat, que ha aplegat més de 800 persones. Davant d'elles, ha volgut llançar un missatge per animar a la participació: "Als que diuen que no aniran a votar perquè tant se val, els hem de dir que la batalla és a Europa".

"En Mas diu que ha de donar senyal a Europa. Pel dret a decidir? Sí. Però també perquè Catalunya és un laboratori de les retallades", ha continuat Herrera, que ha acusat CiU de fer "de la degradació de drets una bandera". "La bandera de CiU a Catalunya no és la senyera, el primer que van fer va ser privatitzar i retallar", ha afirmat el dirigent d'ICV, que ha rebutjat caure en la resignació.

Per la seva banda, el coordinador nacional d'EUiA, Joan Josep Nuet, s'ha referit especialment a les persones que per primer cop se senten identificades amb el discurs d'ICV-EUiA però que aquest 25-M no volen anar a votar: "Que no s'esperin a les municipals, que no s'esperin a les generals, que no s'esperin a les catalanes. Ara comença el canvi", els ha dit.

"Volem concentrar el vot de la gent d'esquerres"

L'eurocandidat d'ICV-EUiA, Ernest Urtasun, en una línia semblant a la d'Herrera, ha tornat a acusar la socialdemocràcia d'haver-se resignat i rendit al programa de la 'troica', que "ha humiliat les persones" i que ha governat, ha dit, gràcies a PP i CiU. Davant aquesta situació, el candidat ha reclamat "un vot de rebel·lió per canviar les coses". "Farem de l'elecció una insurrecció civil, un canvi radical a Europa, un camí nou, una porta d'esperança per començar a canviar les coses a Europa", ha dit finalment entre aplaudiments. Amb tot, Urtasun no s'ha estat d'explicar que la voluntat de la candidatura d'ICV-EUiA és "concentrar el vot de la gent d'esquerres" a Catalunya per defensar els seus drets.

"El nostre horitzó és la tercera república"

L'acte ha tingut la intervenció del diputat d'IU al Congrés, Alberto Garzón, que també ha volgut subratllar el problema de l'abstenció, un problema que ha relacionat directament amb el descrèdit polític que hi ha entre la població. "Ho compartim, però la solució no és l'abstenció", ha afirmat, i ha recordat que la cultura grega anomenava 'idiotes' els que es refugiaven a les seves vides privades sense participar en la vida pública. "Hem de començar a participar en política", ha afegit.

Per Garzón, aquest 25-M marca l'inici d'un "nou cicle electoral". "Hem de decidir quin camí volem agafar", ha afirmat, el de "la dreta que vol salvar el capitalisme", i que esborra els drets de les constitucions i estatuts, o el de "l'alternativa". El diputat comunista ha instat la població a votar l'Esquerra Plural, "l'alternativa", per avançar cap a un altre tipus de societat. Després de considerar que "ja no és possible un pacte capital-treball" perquè "el contracte social s'ha trencat", ha afirmat: "El nostre horitzó és la tercera república espanyola".

L'acte, que també ha tingut les intervencions de la número dos de la llista europea d'ICV-EUiA, Núria Lozano, la candidata jove, Delfina Rossi, i els candidats de la formació a Tarragona, Lleida i Girona, ha acabat amb un dinar popular de paella.

stats