FINANÇAMENT AUTONÒMIC
Política 13/05/2012

Hisenda amenaça d'intervenir Astúries

Ara
2 min

BARCELONAEl ministeri d'Hisenda va expressar ahir la seva preocupació per la situació financera d'Astúries, on l'absència de govern format impedeix que s'adoptin compromisos en ingressos i despeses que permetin reduir el dèficit. Per aquest motiu, el ministeri ja ha encarregat a l'Advocacia i a la Intervenció General de l'Estat que estudiïn l'aplicació de la nova llei d'estabilitat pressupostària d'aquesta comunitat autònoma, segons va explicar en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministeri va recordar que la nova llei d'estabilitat exigeix l'aprovació d'un pla econòmic financer o, en cas contrari, "l'aplicació de mesures coercitives i, en últim extrem, la tutela dels comptes de la regió per part de l'administració de l'Estat". Precisament, ahir al matí el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va presidir una reunió del seu departament en la qual es va analitzar el pla econòmic financer de cada comunitat autònoma de cara al Consell de Política Fiscal i Financera que se celebra aquest dijous.

Pendents d'UPyD

Astúries està pendent d'UPyD, el partit que té la clau de la governança al principat des de les últimes eleccions, celebrades fa dos mesos. El resultat d'aquests comicis va deixar un empat entre el bloc d'esquerres (Partit Socialista i Esquerra Unida) i el de dretes (Partit Popular i Fòrum Astúries, el partit de Francisco Álvarez Cascos), que tenen el mateix nombre de diputats. UPyD serà el partit que inclinarà la balança cap a un costat o l'altre. Tot i que de moment la formació fundada per Rosa Díez no s'ha pronunciat, últimament sembla que s'està inclinant cap a un suport al bloc d'esquerres.

Ahir el govern d'Astúries va assegurar que preveu complir "folgadament" l'objectiu de dèficit que li correspon per a aquest any (1,5% del PIB) i, per tant, va descartar que la comunitat pugui ser intervinguda.

Els partits d'esquerres asturians van replicar ahir que l'amenaça d'intervenció és una "irresponsabilitat" i consideren que hi ha una part d'amenaça política per pressionar a favor d'un suport d'UPyD al bloc de la dreta.

stats