Política 10/05/2012

Camacho acusa Mas de plantejar la insubmissió fiscal en reclamar una Hisenda pròpia per a Catalunya

La líder del PPC considera la postura del Govern una "gran irresponsabilitat" i una "mostra evident" que CiU no vol esgotar els camins de la negociació i el diàleg, sinó la confrontació amb el govern espanyol per "interessos partidistes"

Efe
2 min

BarcelonaLa líder del PP Català, Alícia Sánchez-Camacho, ha qualificat aquest dijous de "gravíssim" que el president de la Generalitat, Artur Mas, reclami una Hisenda pròpia per a Catalunya, perquè aquesta "exigència" equival, segons el seu parer, a plantejar la "insubmissió fiscal" de Catalunya respecte a l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Efe, Sánchez-Camacho ha considerat una "gran irresponsabilitat" que Mas avisés ahir al Parlament que la Hisenda pròpia catalana és "irrenunciable" per a CiU, i s'aconseguirà bé sigui a través d'un pacte fiscal amb el Govern de Mariano Rajoy o bé "per la via de la pròpia decisió" dels catalans.

Per Sánchez-Camacho, el fet que Mas llancés aquesta advertència en seu parlamentària i durant la sessió de control al president de la Generalitat és la "mostra evident" que CiU no vol esgotar els camins de la negociació i el diàleg, sinó que busca, "de manera nítida", la confrontació amb el govern espanyol per "interessos partidistes".

"Amenaçar amb l'exigència d'una Hisenda pròpia és plantejar el debat del finançament des de la ruptura i la confrontació. Seria un error plantejar un procés d'insubmissió fiscal dels ciutadans i de les empreses de Catalunya respecte a l'Estat", ha avisat Sánchez-Camacho.

"La hisenda pròpia i la insubmissió fiscal suposen incomplir les lleis a les quals estan obligats tots els catalans, i el primer, el Govern", ha recalcat.

D'aquesta manera, la líder del PPC insta Mas a no fomentar un discurs de "victimisme permanent" i de "queixa reiterada". "No podem entrar en aquesta dinàmica en un moment d'emergència nacional a Espanya com el que estem vivint", ha subratllat.

Sánchez-Camacho traslladarà al president català dijous que ve dia 17, en una reunió al Palau de la Generalitat, el seu malestar per la manera que l'executiu català està plantejant el debat sobre el pacte fiscal, i intentarà que Mas s'avingui a negociar i a dialogar amb Rajoy una millora en el finançament que no aboqui Catalunya a la ruptura amb Espanya.

L'escenari que vol evitar la líder del PPC mitjançant la mediació amb el govern espanyol i amb l'executiu de CiU és una situació d'"enfrontament" de Catalunya amb l'Estat, si els nacionalistes no rebaixen el to reivindicatiu de tenir "la clau de la caixa" amb un pacte fiscal en la línia del concert econòmic basc i navarrès.

stats