Política 02/05/2015

Homs assegura que treballa pel 27-S des de la vicesecretaria general d'Estratègia de CDC

El conseller llegeix a l'enquesta de 'La Vanguardia' que hi ha un "consens de llarg i de pallissa" per decidir a les urnes el futur de Catalunya

Acn
2 min
Francesc Homs, portaveu del Govern en funcions, durant la roda de premsa d'aquest dimarts / ACN

BarcelonaEl conseller de la Presidència i vicesecretari general d'Estratègia de CDC, Francesc Homs, ha assegurat que com a dirigent del seu partit ja treballa de cara a les eleccions del 27-S. El dirigent de Convergència ha volgut deixar clar així que el Govern manté la intenció de convocar els comicis al Parlament al setembre malgrat el "soroll" dels darrers dies. En una entrevista a RAC1, Homs ha dit que de l'enquesta de 'La Vanguardia' se'n desprèn que genera "consens de llarg i de pallissa" que el debat sobiranista ha de passar per les urnes. Sobre el canvi de tendència, Homs ha apuntat a un "marge d'error" i ha destacat que hi ha "un gruix, una majoria important" favorable a la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs ha volgut deixar clar que la "determinació del 27-S és absoluta i total" per part del Govern i del president Mas, ha dit. Les paraules d'Homs arriben després que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no descartés rotundament fer coincidir les eleccions estatals amb les catalanes. Sobre l'enquesta que publica aquest dissabte 'La Vanguardia', Homs ha afegit que el que genera més consens a Catalunya és poder debatre a les urnes el futur polític de Catalunya i la "situació estructural que sembla que no plau a ningú". Ha insistit a poder-ho fer des d'un referèndum "explícit". Preguntat per si el "suflé" independentista baixa, Homs ha defensat que no, i ha apuntat al "marge d'error propi d'una enquesta, a les variables, dos punts amunt o avall".

El que hi veu com a "foto evident" és que hi ha "un gruix i una majoria important" que considera que "l'única manera de sortir-ne i de manera positiva és la independència, tenir eines d'un estat, és el que tenen un munt de països, no forma part de l'excepció".

Homs, que s'ha definit com a independentista, ha afegit també que si Catalunya es queda com està "mor com a país" i assumeix "anar enrere". En aquest sentit ha parlat "d'operació de supervivència col·lectiva" i davant la "recentralització absoluta i total" que fa l'Estat, ha dit: "Qui no vulgui veure això, no sé si volen una Catalunya millor". Finalment, ha qualificat de "trampa terrible" que diàriament hi hagi un sector fent "campanya pel no" –"diuen autèntiques barbaritats"– i que simultàniament neguin el dret a vot dels catalans en aquest aspecte.

D'altra banda, Homs ha titllat d'un "altre règim" voler impugnar "una roda de premsa", després del requeriment del govern espanyol perquè la Generalitat revoqui la figura del Comissionat per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer. Després de rebre el document, veu "sentit d'humor negre" a la Moncloa perquè, ha dit, pretenen impugnar una roda de premsa. "És al·lucinant". Per això, i després de les paraules de la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal –"ho devia dir pels seus"–, s'ha preguntat per la llibertat d'expressió a l'Estat. "Pensava que Espanya era de baixa qualitat democràtica, però és proper a la malaltia".

stats