Política 09/04/2014

Homs: "Per part d'ells s'ha tancat la porta al diàleg, per part nostra, no"

El Govern buscarà la legitimitat del Parlament per celebrar la consulta però manté l'oferta de pacte al govern espanyol l'endemà del rebuig frontal al 9-N. "Rajoy ens va tractar com si ell fos un 'señorito' i nosaltres el servei", diu el portaveu

Ara
2 min
El conseller Homs a TV3

BarcelonaEl conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, dóna per tancat el diàleg amb les institucions espanyoles després del no del Congrés a la consulta. Ha deixat clar, però, que l'executiu català no tira la tovallola i que manté la mà estesa per arribar a un acord que faci possible una consulta sobiranista pactada amb l'Estat. "Per part d'ells s'ha tancat la porta al diàleg, per part nostra, no", ha afirmat aquest dimecres en una entrevista a TV3. I tot seguit ha advertit: "Que no pateixin, que ens ho farem tot sols". "Si la proposta és que no fem la consulta, no se'ns pot demanar. Això és com dir-nos que ens rendim”, ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern continua endavant amb el seu full de ruta, com ahir a la nit ja va deixar clar el president Artur Mas. Tancada la porta de la consulta pactada amb el govern espanyol, el Parlament aprovarà ara la llei de consultes prevista a l'Estatut. "Ens hauria agradat que fos de manera acordada, però ells diuen que no", ha afirmat Homs. El conseller de la Presidència tampoc no veu gaires opcions que la consulta emparada segons la legislació del Parlament es pugui fer tolerada per l'Estat, sense que la recorri al Tribunal Constitucional.

Homs ha insistit que hi ha interpretacions de la Constitució que farien possible una consulta pactada, com ahir van reclamar els representants del Parlament en el debat a la cambra baixa espanyola. Es queixa, però, que Rajoy i Rubalcaba s'escudin en la defensa de la carta magna per oposar-se a consultar els catalans sobre el seu futur polític. El portaveu català ha remarcat que, de fet, el mateix president espanyol se salta la Constitució quan li convé. Homs ha recordat que Rajoy "apel·la a la llei" i "és el primer a incomplir sentències de TC" sobre les beques universitàries o les ajudes a entitats tercer sector i les ONG.

Homs ha lamentat el rebuig de Rajoy a entendre les reclamacions catalanes. El president espanyol va dir que Catalunya té més autogovern que mai en la seva història. "Ens diuen que no saben per què ens queixem", s'ha lamentat Homs. Ha fet incidència especialment en el to "'hidalgo'" i "orgullós" que, segons ell, Rajoy va fer servir en el discurs d'ahir, "com si ell fos un 'señorito' i nosaltres el servei". I ha conclòs: "L'amo de la finca diu al servei que li presentem una altra cosa. Ahir ens van despatxar. Som un poble, una nació. A Catalunya no se la despatxa".

stats