Política 24/03/2016

Homs proposa a ERC presentar-se plegats en una "llista extraordinària" si hi ha noves eleccions generals

En una entrevista a Europa Press, el cap de llista de Democràcia i Llibertat diu que és una proposta personal i planteja que els candidats s'escullin per primàries entre els voluntaris que van formar JxSí

Europa Press
2 min
El líder de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, durant la seva intervenció en el debat d'investidura de Pedro Sánchez

BarcelonaRepetir el projecte de Junts pel Sí, aquest cop al Congrés. El líder de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, ha desenterrat la fórmula de la llista unitària i ha proposat a l'independentisme formar una candidatura d'unitat si es repeteixen eleccions a l'Estat, un escenari que seria un "fracàs de la política espanyola". "L'independentisme hauria de ser capaç de fer una llista fora del que és normal, extraordinària", ha argumentat Homs, que ha demanat posar de manifest el contrast entre "fracàs de la política espanyola – èxit de l'independentisme".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exconseller demana veure unes noves eleccions com una oportunitat de l'independentisme per exhibir fortalesa i, fent un símil futbolístic, ha explicat que "quan la vida et deixa amb la pilota davant de la porteria només has de xutar, i nosaltres podem fer-ho amb una força enorme".

La proposta d'Homs està força madurada. Així, ha explicat que la candidatura sorgiria d'unes eleccions primàries en què tindrien dret a presentar-se i a votar "els 110.000 voluntaris que van formar part de la llista de Junts pel Sí". "Serien els protagonistes, donarien impuls a una candidatura que hauria de tenir un component cívic i transversal extraordinari", ha argumentat.

Altres detalls de la seva proposta –que ha dit que és personal i que ha de transmetre encara al seu partit– són que Homs "no tindria cap inconvenient" a fer un pas al costat i no encapçalar la llista, ja que la lideraria precisament qui recollís més suports a les primàries, i que el programa electoral estaria al servei del full de ruta independentista ja pactat, però no renunciaria a un eventual referèndum. "Cada vegada que ens posin urnes al davant hem d'estar en condicions de treure un grandíssim resultat", ha argumentat.

L'objectiu de la candidatura seria clar: superar els 20 diputats –ara hi ha 17 diputats independentistes, 9 d'ERC i 8 de Democràcia i Llibertat–. Així, Homs creu que es reforçaria la imatge del sobiranisme davant la comunitat internacional. "Cada vegada que vegem una urna, hem d'aprofitar-ho per demostrar la nostra força i compromís", ha dit.

Pressió a ERC

El cert és que CDC ja va proposar a ERC compartir candidatura a Madrid. Quan s'estava negociant la llista de Junts pel Sí per al 27-S ja es va plantejar què calia fer en les eleccions al Congrés, però la decisió va ajornar-se fins després de les plebiscitàries. ERC va acabar declinant la proposta i les dues forces van presentar-se per separat, però van comprometre's a garantir la unitat d'acció.

Ara Homs torna a pressionar els republicans. "ERC ja decidirà si vol fer una aposta més de partit o apuntar-se a una oportunitat que podria ser un contrast extraordinari molt visible davant la comunitat internacional", exposa el també vicesecretari general d'estratègia de CDC.

stats