Política 30/03/2012

Homs avisa que no donaran suport als pressupostos si es "carreguen a l'esquena" de la Generalitat

El portaveu del Govern assegura que no podran fer un balanç complet dels números fins que no es conegui si incorporen el deute a Catalunya

Acn
3 min

ManresaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat aquest divendres a Manresa que el Govern no donarà suport als pressupostos generals de l'Estat si aquests "es carreguen a l'esquena de la Generalitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Homs, això seria "fer trampes al solitari" i "no ho podem admetre de cap manera perquè no serien uns pressupostos al servei de l'austeritat". Homs, però, ha expressat que no podran fer balanç complet dels pressupostos fins que no es conegui si inclouen el pagament de la disposició addicional tercera de l'any 2009, 219 milions d'euros, i almenys el reconeixement dels 759 milions del 2008. El govern espanyol ha xifrat en el 16,9% la davallada de recursos en els pressupostos generals de l'Estat.

Homs ha explicat que el Govern farà un balanç global dels pressupostos generals de l'Estat en funció de dos aspectes: si estan "en la línia de l'objectiu del dèficit que ha fixat Europa" i "si incorporen el deute que té l'Estat amb Catalunya". Pel que fa al primer aspecte, el portaveu del Govern ha assegurat que l'objectiu del dèficit "no es pot complir carregant el mort de la retallada de la despesa a les comunitats autònomes".

"El Govern serà exigent amb l'anàlisi dels pressupostos i no pot passar que acabin sent possibles perquè es carreguen a l'esquena dels altres", ha constatat Homs. En aquest sentit, el portaveu del Govern ha dit que "no ho podríem admetre de cap manera perquè no serien uns pressupostos al servei de l'austeritat i de l'objectiu del dèficit".

Respecte al fet que els pressupostos incloguin una partida per pagar els 217 milions d'euros de l'addicional tercera de l'any 2009 i almenys reconeguin una altra pels 759 del 2008, Homs ha explicat que això no ho coneixeran fins dimarts vinent i per aquest motiu ha evitat posicionar-se sobre aquest aspecte. "El Govern no podrà fer un balanç complet dels pressupostos fins que no sapiguem si l'Estat compleix o no amb Catalunya des del punt de vista del deute", ha explicat.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha xifrat aquest divendres en el 16,9% la davallada de recursos que els pressupostos generals de l'Estat per al 2012 destinen als ministeris per estalviar 27.000 milions en els comptes de l'administració central. A més, es congela de nou el sou dels funcionaris, es mantenen les actualitzacions de les pensions i es modifica l'impost de societats a través d'un programa de regularització fiscal. En canvi, segons la vicepresidenta, no es modificarà l'IVA. L'objectiu és estalviar aproximadament 27.000 milions d'euros de l'administració central que l'executiu espanyol necessita per reduir el dèficit del 8,51% al 5,3% pactat amb Europa.

Amnistia fiscal

Respecte a l'amnistia fiscal per lluitar contra el frau anunciada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, Homs ha dit que si es tracta de "mesures que van en la línia de la lluita contra el frau, nosaltres hi estarem a favor perquè és un problema latent i s'hauria de corregir". D'altra banda, el portaveu del Govern ha expressat que si la proposta fa referència al fet de "trobar mecanismes legals per recuperar diners de paradisos fiscals sobre situacions que ja han prescrit, ho haurem d'analitzar".

Montoro ha anunciat que els contribuents que estiguin fora de la llei tindran una ocasió ''extraordinària'' i única de regularitzar la seva situació il·legal a partir de les mesures aprovades aquest divendres pel consell de ministres. Es preveu una modificació impositiva de caràcter temporal que facilitarà uns ingressos addicionals de poc més de 12.300 milions en canvis substancials en les deduccions de l'impost de societats, l'impost del tabac i una decidida lluita contra el frau fiscal que passa per aquesta oportunitat de regularització.

stats