Política 02/03/2016

Homs, a Sánchez: "Tot acord passa per acceptar un referèndum a Catalunya"

Democràcia i Llibertat votarà 'no' a la investidura del líder socialista però emplaça el PSOE a negociar perquè hi hagi un govern del "canvi" a Espanya

Núria Orriols
3 min
El líder de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, durant la seva intervenció en el debat d'investidura de Pedro Sánchez

Barcelona"Demano als pobles de l'Estat que no tinguin por de reconèixer Espanya tal com és: plurinacional i plurilingüística". Amb aquestes paraules d'Artur Mas d'ara fa deu anys en la seva intervenció com a líder de CiU a les Corts espanyoles pel debat sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, ha començat el cap de files de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, la seva intervenció en el debat d'investidura de Pedro Sánchez. Per a Homs és precisament en el procés de reforma de l'Estatut i la posterior sentència del Tribunal Constitucional on va començar el procés sobiranista. "Sense la sentència de l'Estatut s'hauria obert el procés català?, s'ha preguntat l'exconseller de Presidència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs ha fet una defensa explícita del moviment independentista a Catalunya com una reivindicació "pacífica" fruit de les negatives consecutives del govern espanyol i ha reptat el PSOE a diferenciar-se del PP acceptant un referèndum. "No preguntar no pot ser la solució i menys en un context democràtic", ha assegurat Homs. "Prendran algun dia una decisió rellevant en relació a la qüestió catalana?", ha preguntat dirigint-se a l'hemicicle. "Nosaltres estarem expectants, oberts a un diàleg sense vets ni prejudicis".

El líder de DL ha assegurat que la política catalana està compromesa amb el diàleg però això no és "sinònim de rendició". "No hi ha solució al tema de Catalunya sense una votació", ha deixat clar Homs, que ha asseverat que estan disposats a dialogar amb Pedro Sánchez per arribar a un acord a partir de dilluns. "Tot acord passa per acceptar la realitat plurinacional [a Espanya] i un referèndum a Catalunya", ha afirmat Homs, "som necessaris perquè el govern sigui verdaderament de canvi", ha apuntat en la línia del que defensava ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en un article al diari britànic 'The Guardian'.

Homs ha destacat que el posicionament "còmode" de DL seria no prestar-se a negociar un govern a Espanya però ha remarcat que això no serà així perquè el que passa a Espanya "incumbeix" a Catalunya. "A nosaltres ens importa el que pugui passar aquí, perquè ens afectarà. Siguem o no independents ens afectarà", ha deixat clar Homs.

És per això que ha plantejat a Sánchez dues opcions: un govern d'esquerres que es comprometi a un referèndum o una gran coalició entre el PSOE, el PP i C's. "Depèn de vostè", ha dit Homs.

Sánchez, diàleg 'sí' però referèndum 'no'

Pedro Sánchez, en el seu torn de rèplica, ha agraït el "bon to" d'Homs en la seva intervenció, però ha deixat clar que no acceptarà un referèndum a Catalunya. "Fora de la llei, res a parlar", ha reiterat el líder socialista. A més, ha acusat Homs d'utilitzar el referèndum d'"espantall" per evitar un govern a Espanya, tenint en compte –ha dit el socialista– que la consulta ja era una pantalla "passada" pels independentistes després de les eleccions del 27-S. "L'independentisme no va guanyar les eleccions", ha afirmat Sánchez, "si espera que el PSOE trenqui la sobirania nacional, aquest no és el camí", ha afegit. En aquest sentit, ha demanat iniciar un diàleg per fer una reforma constitucional en sentit federal.

"Tenim la voluntat d'obrir un procés de diàleg, reforma i acord amb la Generalitat però no ho podem fer saltant-nos la Constitució", ha dit el candidat a la presidència, que ha acusat CDC de situar Catalunya "fora de la legalitat democràtica". "Si vostès es replantegen la seva posició estem disposats a parlar de tot", ha afirmat. En cas que no s'abandoni la "unilateralitat", per a Sánchez es produirà una crisi de "convivència" a Catalunya i una fractura social.

Tot i la negativa a les peticions d'Homs, el líder socialista s'ha compromès a assumir –tal com ja va fer ahir en el seu discurs d'investidura– els 23 punts que l'expresident de la Generalitat Artur Mas va demanar a Mariano Rajoy el 2014. Entre els compromisos, ha citat un canvi en el repartiment dels objectius de dèficit entre les comunitats autònomes i el govern espanyol o una millora de finançament de la llei de dependència.

stats