Política 03/02/2016

Tardà i Homs diran no al PSOE: "Sánchez hauria de tornar a néixer per assumir el dret a decidir"

Els socialistes reclamen la unió de "les forces del canvi" per governar sense el suport dels independentistes, però C's assegura que no facilitarà cap executiu en què hi hagi Podem

Núria Orriols
4 min
El diputat d’ERC Joan Tardà va defensar ahir una moció per instar el Congrés a negociar la independència de Catalunya.

BarcelonaDesprés de 43 dies de bloqueig a la política espanyola, Pedro Sánchez va entomar ahir el repte, plantejat pel rei, d'intentar formar govern. Una decisió que significa un avenç, perquè, com a mínim, s'activarà el compte enrere per anar a unes noves eleccions a partir del primer debat d'investidura. El PSOE té 90 escons –el PP, 123– i pretén posar-se d'acord amb Podem (69) i C’s (40), tot i que es veten l’un a l’altre. Com a conseqüència d'aquesta incompatibilitat, els independentistes entren en joc: l'abstenció dels 17 escons de Democràcia i Llibertat i ERC podrien facilitar la formació d'un govern d'esquerres entre el PSOE, Podem i IU. Ara bé, tant Joan Tardà (ERC) com Francesc Homs (DL) han deixat clar que no negociaran cap govern que no accepti un referèndum sobre la independència –una opció que consideren remota.

Democràcia i Llibertat

Homs recrimina a Podem que substitueixi el referèndum pel ministeri de Plurinacionalitat

"És evident que el PP està al final d'una època i que Rajoy està en els seus últims dies com a president del govern". Aquesta és la sentència del líder de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, després que el rei hagi encarregat a Pedro Sánchez formar govern. Ara bé, el PSOE no comptarà amb el suport de DL al Congrés de Diputats, ni tan sols amb l'abstenció. "Estem en una clara posició del 'no' i dubto que això canviï", ha dit Homs. En quina situació podrien donar suport a Sánchez? Homs no ha volgut entrar a valorar aquest punt, ja que considera que no li pertoca a ell fer propostes. Ara bé, ha deixat clar que tot el que vingui dels socialistes els generarà "desconfiança", sobretot per l'experiència de l'Estatut i els "incompliments" de l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero.

I si el PSOE, Podem i IU oferissin un referèndum a Catalunya? "Estem a l'expectativa, hi hem de tenir l'ull posat", ha dit, tot i que s'ha mostrat molt escèptic en relació amb aquest escenari. Homs ha aprofitat per recriminar a Podem que hagi aparcat el referèndum de la negociació –un dels seus compromisos electorals estrella– per oferir un ministeri de Plurinacionalitat en un eventual govern d'esquerres. "Han passat de defensar un referèndum a un ministeri de Plurinacionalitat, que crec que existeix a Bolívia per als grups indígenes", ha exemplificat Homs. El que sí que ha remarcat el líder de DL, però, és que actuaran de forma "coordinada" amb ERC.

ERC

Tardà: "El peix al cove és mort i enterrat"

"Fidelitat al Parlament i al govern de Catalunya". Aquesta és la màxima de Joan Tardà, d'ERC, a l'hora d'encarar la nova fase de la política espanyola, la de negociar la investidura de Pedro Sánchez. Tardà s'ha mostrat escèptic sobre la possibilitat d'una investidura, ja que considera que el que estan fent els partits espanyols és carregar-se d'arguments per anar a unes noves eleccions. El republicà ha dit clar que no donaran suport al socialista i ha descartat, pràcticament, que hi hagi una oferta de referèndum per part d'un govern progressista. "[Pedro Sánchez] hauria de tornar a néixer i encara no podria assumir que els catalans tenen dret a decidir", ha dit Tardà, convençut que "no hi ha res a fer". "El peix al cove és mort i enterrat", ha sentenciat.

En el cas hipotètic que hi hagués una oferta, Tardà ha dit que caldria negociar amb tots els partits independentistes què cal fer: "Nosaltres ja no som a la pantalla del referèndum". En aquest sentit ha mostrat completa sintonia amb Democràcia i Llibertat, asseverant que van "coordinats" amb la resta de diputats independentistes al Congrés. "Ara que tenim un govern independentista, els ciutadans de Catalunya no ens perdonarien mai que no hi anéssim [de coordinats]".

PSOE

Els socialistes reclamen la unió de "les forces del canvi"

La diputada socialista Carme Chacón ha tornat a reclamar, en una entrevista al programa 'Espejo público' d'Antena 3, la unió de "les forces del canvi", en al·lusió al mateix PSOE, a Podem i a Ciutadans. Chacón ha defensat que els eixos que ha posat sobre la taula Pedro Sánchez "són més que raonables" i poden ser objecte d'un diàleg "tant a la dreta com a l'esquerra" del PSOE. Mesures de regeneració com la fi dels aforaments de diputats i senadors, ha recordat, són compartides pel PSOE, Podem i Ciutadans. "On s'ha de posar el focus no és en les discrepàncies", ha reivindicat.

La cap de llista del PSC a les eleccions del 20-D s'ha mostrat molt crítica amb l'actitud de Rajoy, que va declinar sotmetre's al debat d'investidura argumentant que no té els suports necessaris, i ha tornat a deixar clar que, per als socialistes, Rajoy ja no pot aspirar a ser candidat després d'aquesta renúncia. "Quan un ho declina, ha de saber que li ha passat el torn", ha dit. Chacón ha assegurat que als populars els aniria bé sortir del govern: "El PP ha d'anar a l'oposició a regenerar-se, necessitem una dreta forta".

C's

El partit de Rivera dirà "no" a qualsevol govern que inclogui Podem

El vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas, ha defensat una entesa entre PP, PSOE i la formació taronja per un futur govern que s'hauria de crear a partir d'un espai "comú" de negociació. Villegas ha valorat positivament el discurs d'ahir de Pedro Sánchez, mostrant-se d'acord amb les "necessitats" i els principis que marquen els socialistes, però va instar Sánchez a seure a la taula per negociar la "lletra petita" d'aquestes propostes.

Ara bé, Villegas ha deixat clar que C's no facilitarà ni per activa ni per passiva un govern en què hi hagi Podem. "Els nostres programes són antagònics" i és "impossible" que "estiguem a gust" en un pacte en què hi hagi la formació lila, ha dit Villegas. "Votarem 'no' a qualsevol govern en què hi hagi Podem", ha sentenciat. Tot i això, sí que s'ha mostrat disposat en certes ocasions a legislar amb Podem, com en el cas de la llei electoral o contra la corrupció.

stats