RONDA DE CONTACTES
Política 25/04/2016

Homs crida a aprofitar unes noves eleccions per "certificar el camí iniciat al gener a Catalunya"

El cap de files de Democràcia i Llibertat admet que els dirigents d'ERC li "donen carabasses" quant a la llista unitària

Ara
2 min
Francesc Homs, en un acte de campanya / ACN

BarcelonaEl cap de files de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, no veu cap possibilitat d'acord que eviti una repetició de les eleccions espanyoles. Així ho ha afirmat aquest dilluns després de la reunió d'aquesta tarda amb Felip VI, que ha iniciat la seva darrera ronda de contactes amb els partits abans de convocar-se els nous comicis. D'aquesta manera, el dirigent de CDC ha defensat que "aquestes eleccions serien una oportunitat per certificar el camí iniciat al gener a Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Homs, que s'ha posicionat en diverses ocasions a favor d'una llista unitària amb ERC –en línia amb Demòcrates de Catalunya–, ha apuntat que, "així com en el sistema polític espanyol les noves eleccions seran una nova volta, des del punt de vista català seran les primeres d'un cicle nou". "S'ha posat de manifest que a Espanya no hi ha projecte i a Catalunya sí", ha insistit el diputat, que ha cridat a aprofitar l'oportunitat: "Per demèrit dels altres, a vegades un pot treure més avantatge".

En aquesta línia, el portaveu de Democràcia i Llibertat ha recordat que, durant la campanya del 20-D, "al desembre semblava que estiguéssim perduts sense Govern a Catalunya i érem la riota", mentre que ara "el fracàs del sistema polític espanyol és còsmic". Tot i això ha admès que, per ara, els dirigents d'ERC li "donen carabasses" quant a la llista única, tot i que ha subratllat que la seva "reflexió era més a nivell general". "La meva posició és coneguda, sembla que la seva també", ha reconegut el mateix dia que els republicans han cridat a ajornar el debat sobre una eventual coalició.

Espanya no té un projecte per a Catalunya

Sigui com sigui, Homs ha subratllat que el seu grup ha posat "totes les facilitats" per fer possible la formació de govern i ha assegurat que, "si no fos per l'agenda catalana, avui a Espanya hi hauria un govern". "Hi ha incapacitat en el sistema polític espanyol per gestionar allò complex" i "l'agenda catalana ha tingut un pes notable", ha apuntat i, en relació a això, ha recordat que els líders dels quatre grans partits espanyols s'han reunit aquestes setmanes amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, mentre que no han tingut el mateix tracte amb altres presidents autonòmics.

Per tot això, Homs ha qualificat de "fracàs còsmic" i sense "precedents en el context europeu" el fet que no hi hagi capacitat de fer govern. Una afirmació que justifica en un document que ha entregat al monarca espanyol i de la qual també culpa la societat civil espanyola, ja que ha "trobat a faltar que des d'àmbits no estrictament de la política s'actués". "No només ha fallat el sistema polític espanyol, quasi ningú s'ha mogut per evitar un fracàs molt notable", ha insistit, i ha recordat que, per contra, a Catalunya el paper de la societat civil és més actiu.

En cas que hi hagi noves eleccions i calgui tornar a fer campanya, el cap de files convergent ha donat per fet que "hi haurà menys despesa en qualsevol formació política, molts materials s'aprofitaran". En el seu cas, per exemple, ha afirmat que fins i tot es podria reduir el cost de la campanya a la meitat.

stats