Estalvi energètic
Política 03/03/2011

Artur Mas planta cara i diu que Catalunya no pagarà "les decisions que pren Madrid sense consultar"

Oposició de l'executiu al pla d'estalvi energètic. Francesc Homs afirma que el govern central està improvisant "amb unes propostes que semblen de programa d'humor"

Redacció
2 min
Artur Mas a Brussel·les

BarcelonaEl president català, Artur Mas, ha advertit que la Generalitat no pagarà les decisions que el govern espanyol prengui sense haver-li consultat abans. "Això que Madrid decideixi i ens faci pagar a nosaltres la festa no pot ser", ha denunciat, referint-se als "brindis al sol" i les mesures "d'eficàcia més que dubtosa" que ha pres l'executiu de Zapatero davant l'escalada de preus del petroli, com "la reducció del preu dels bitllets" de Renfe o "els 110 km/h". "No pot ser que en un moment en què se'ns demana que reduïm el nostre pressupost haguem de pagar les seves decisions", s'ha queixat Mas des de Brussel·les, després de reunir-se amb l'ambaixador espanyol davant la UE, Luís Planas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest matí, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ja havia assegurat que des de la Generalitat es té la sensació que "estan improvisant", ja que des de Madrid no s'ha presentat a l'executiu català "cap pla sencer", sinó que es van explicant les mesures amb comptagotes, al mateix ritme que les coneixen els ciutadans. Sobre el contingut de les propostes, Homs ha declarat: "No dic que no tinguin sentit, però plantejat tal com s'està fent és desconcertant". I ha dit que aquest "degoteig de propostes no saps mai si són un programa d'humor o tenen un plantejament seriós".

En una entrevista a El món a RAC1, el portaveu del Govern ha lamentat també que "a Madrid no es plantegen mai de qui és competència fer cada cosa". "El tarannà que ve de la capital de l'Estat és que quan els passa pel cap una iniciativa ni es plantegen de qui és competència; ho treuen per la boca i es queden més amples que estrets", ha denunciat. Homs també ha criticat que el govern central prengui decisions "que no se sap quant valen i carregui el mort al del costat". "Les coses tenen un cost, i s'ha acabat demanar coses sense saber quant valen", ha sentenciat. En aquest sentit, ha afegit que "el govern central no pot obligar la Generalitat a gastar", i ha qualificat de "pur populisme" les mesures d'estalvi energètic que s'estan prenent.

Sobre les mesures concretes, el portaveu del Govern ha dit que "si les coses estan plantejades així, és evident que no hi haurà acord" entre l'Estat i la Generalitat per rebaixar el preu dels bitllets de Rodalies. En relació amb la rebaixa de la velocitat màxima fins als 110 quilòmetres per hora, ha assegurat que "si s'ho posen a la barretina, ho haurem de fer, perquè no hi ha més remei", però ha advertit que crea "inseguretat jurídica" el fet que no s'hagi precisat fins quan es mantindrà la vigència de la mesura. Finalment, Homs s'ha posat al costat dels ajuntaments en criticar que "en aquests moments que el món municipal té veritables problemes financers, que ara vingui el govern espanyol a dir que canviïn les bombetes és descoratjador i genera desconcert".

stats