Política 04/04/2012

Homs: "Intentarem que els impagaments del govern central no afectin ni sous ni proveïdors"

El portaveu del Govern adverteix a Catalunya Ràdio que l'executiu no se subordinarà a la política espanyola i que tirarà endavant el pacte fiscal

Ara
2 min

BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, ha garantit en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' que els incompliments dels pressupostos de l'Estat amb Catalunya no afectaran ni el pagament a proveïdors ni tampoc al pagament de les nòmines dels funcionaris de la Generalitat. Homs ha recordat que les "tensions de tresoreria" provocades per l'incompliment del pagament de la disposició addicional tercera de l'Estatut van perjudicar el pagament de la doble de Nadal als treballadors públics de la Generalitat. Ara, segons Homs, això no passarà. Els pressupostos també preveuen una retallada dràstica d'inversions en infraestructures.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que el Govern és "comprensiu" amb la situació de crisi econòmica, Homs critica que "per no tocar el sou dels funcionaris de l'estat" es prefereixi no atendre qüestions com la dependència o el transports públic, a més de no fer efectiu el pagament de "deutes pendents" amb Catalunya.

La Generalitat negociarà amb Madrid per intentar cobrar els diners pendents de l'Estatut i per "responsabilitat", tot i que Homs reconeix que les possibilitats que el PP deixi que CiU introdueixi algun canvi en la tramitació al Congrés són molt minses, ja que "tenen majoria absoluta".

Després que aquest dimarts el portaveu del grup popular al Congrés, Alfonso Alonso, demanés no "mercadejar" amb els pressupostos, Homs ha recordat que CiU i el Govern "ens preocupem només dels ciutadans de Catalunya; som una força nacionalista i tenim obligació primer amb els ciutadans catalans", ha dit.

D'altra banda, Homs reconeix que de la partida de 2.900 milions que l'estat crea en els pressupostos per a totes les comunitats autònomes no sap "quina part, tocarà a Catalunya". Tot i que no ha mostrat cap aproximació, Homs s'ha mostrat cautelós respecte d'aquesta quantitat de diners, ja que no és segur que una part significativa arribi a Catalunya.

Quan se li ha preguntat per si es podrien veure perjudicades les relacions entre CiU i PP a Catalunya, Homs ha contestat que "la política parlamentària catalana no es pot veure sotmesa a la lògica política espanyola", i ha recordat que el Govern funciona per "geometria variable". També ha criticat els que volen presentar com a preferent la seva relació amb els populars.

Ha avançat que el Govern tirarà endavant lleis de tipus més sobiranista, com la llei de consultes, i també la seva aposta pel pacte fiscal. "A partir d'ara procurarem tirar endavant, fins on puguem, el programa del Govern que va votar la ciutadania", ha subratllat Homs.

Sobre el pacte fiscal, Homs ha recordat que CiU ja té un acord a la comissió parlamentària amb ERC i ICV-EUiA, i espera que el PSC s'hi afegeixi en el ple. "Això ens donaria una força que sobrepassa l'aritmètica parlamentària; seria una força de Catalunya molt potent", ha indicat.

stats