Política 26/11/2015

La CUP entoma l'oferta de JxSí i la valorarà aquest diumenge a la jornada de debat nacional de Manresa

Homs demana que als cupaires "no s'encallin en el qui després dels gestos de JxSí", mentre que Chacón i Rivera carreguen contra una proposta que veuen "esperpèntica"

Gerard Pruna / Agències
5 min
Francesc Homs, en un moment de la seva intervenció / ARA

BarcelonaLa CUP ha evitat pronunciar-se sobre l'oferta de Junts pel Sí que avança aquest dimarts l'ARA d'investir Artur Mas i crear un òrgan de coordinació format també per Junqueras, Munté i Romeva. La diputada cupaire Eulàlia Reguant s'ha limitat a entomar l'oferta i a traslladar-la a la jornada de debat nacional que la CUP ha convocat per aquest diumenge. "No entrarem a valorar-ho de manera pública, a quatre dies del debat", ha dit Reguant, que ha participat en una roda de premsa en suport als sindicats CGT, IAC, COS i Intersindical.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha dit, diumenge es "valorarà aquesta i totes les coses que tenim sobre la taula" a la jornada de debat nacional que la formació celebrarà a Manresa per a explicar de primera mà als militants com avancen les negociacions amb CDC i ERC. Reguant no ha volgut parlar més sobre la proposta i ha demanat que no es faci valorar a la CUP cap oferta en una setmana on s'estan intentant debatre internament les diferents qüestions que afecten a les negociacions amb JxSí.

L'ARA ha avançat aquest dijous que els militants de la CUP estructuraran el debat de diumenge a partir de quatre escenaris: un acord amb Junts pel Sí en què Mas no estigui al capdavant, investir Mas a canvi d'un pla de xoc social, la ruptura amb l'Estat i obrir un procés constituent, allargar les negociacions fins després del 20-D per investir un candidat alternatiu a Mas amb l'abstenció de Catalunya Sí que es Pot i, per últim, assumir unes noves eleccions. L'oferta de Junts pel Sí seria donar per bo el segon escenari.

Segons ha informat la CUP a través d'un comunicat, 1.600 persones s'han inscrit per participar al debat nacional de diumenge, una xifra elevada -la CUP té uns 1.700 militants- que segons el partit "demostra l'interès de les bases per participar en la presa de decisions respecte el crucial debat que fa setmanes que centra la política catalana". Segons diu el comunicat, es demostra que la CUP és una "organització viva, no dividida".

En aquest debat, es "valorarà l'estratègia de la comissió negociadora amb Junts pel Sí i s'estudiarà el camí a seguir". Com s'estructurarà? La jornada començarà amb la comissió negociadora (formada per alguns dels 10 diputats de la CUP i membres del secretariat nacional) explicant l'estat de les converses i seguirà amb una intervenció, durant cinc minuts, de cadascuna de les 13 territorials, que aquesta setmana s'han reunit per a preparar el debat de diumenge. Després de dinar, s'obrirà un macrodebat a tots els assistents. La jornada acabarà amb uns parlaments oberts als mitjans de comunicació que "resumiran i recolliran l'esperit del debat".

Tal com va avançar l'ARA, la CUP no celebrarà cap votació concreta de cap dels quatre escenaris, de manera que el debat no tindrà "caràcter definitiu". La votació vinculant es produirà quan Junts pel Sí i la CUP arribin a una proposta d'acord, que les bases cupaires hauran de validar o no a través d'una assemblea nacional extraordinària. El debat de diumenge, doncs, pretén ser "consultiu" i "cohesionar les bases i reforçar el suport d'aquestes a la comissió negociadora", en un moment, diu el partit, que "la tensió política i mediàtica sobre l'organització està dificultant la presa de decisions de baix a dalt".

Francesc Homs (CDC)

Reclama a la CUP que "no s'encalli en el qui després dels gestos de JxSí"

El candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions espanyoles del 20 de desembre, Francesc Homs, ha reclamat aquest dijous a la CUP que no es quedi encallada en el qui i se centri en el què i en el com després dels moviments que ha fet JxSí per facilitar la investidura, l'últim, la fórmula del consell de presidència que ha avançat l'ARA. En una entrevista de La Xarxa, l'exconseller ha lamentat que la CUP segueixi "exactament allà on era". "Deien que el qui era el de menys, però s'han quedat encallats aquí".

Tot i que ha remarcat que ell no forma part del dia a dia de les negociacions, ha defensat que la presidència coral és un punt intermedi entre les demandes de JxSí i la CUP, i ha remarcat que "cal que ningú surti penalitzat en excés de l'acord". A més, tal com ahir va fer el president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat que les actuacions del govern espanyol reforcen la necessitat d'arribar a un acord aviat a Catalunya.

Sobre el fet que la CUP se senti pressionada i després d'assegurar que no veu en la CUP un "adversari", Homs ha respost que "ells van voler guanyar molts vots" a les eleccions del 27 de setembre, i que ara que els tenen han de prendre decisions i és normal que se sentin pressionats: "Si no vols pols no vagis a l'era". En cas de no arribar a un acord, Homs ha reconegut que unes noves eleccions "entorpirien" el procés, i ha fet un avís a l'esquerra independentista: "Si creuen que és millor anar a eleccions i posar el veto a Mas per davant de la independència, que tinguin el coratge de dir-ho".

Durant l'entrevista, Homs s'ha guardat un dard per al candidat d'Unió el 20-D, Josep Antoni Duran i Lleida. Preguntat per si la renovació de CDC i la creació passa per un relleu també en els lideratges, ha defensat que Mas podria seguir liderant el nou partit, i parlant del seu cas particular, ha dit que no creu que en política hi puguis estar tota la vida: "No tinc ganes, quan sigui gran, de ser com el senyor Duran, que no trobes el moment de plegar".

Miquel Iceta (PSC)

"És una oferta tipus 'Black Friday', pel preu d'un president en tens quatre"

"S'estan produint algunes ofertes de tipus 'Black Friday', pel preu d'un president en tens quatre i un consell presidencial coral o polifònic". Així d'irònic s'ha mostrat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. En declaracions als periodistes, ha apuntat que a hores d'ara no té cap motiu per pensar que la setmana que ve hi haurà investidura, perquè ni li consta que la CUP investirà Artur Mas ni que Junts pel Sí està disposat a presentar un altre candidat alternatiu.

Carme Chacón (PSC)

"Estem fins al barret de presidències corals, assembleàries i del 'amb tu sí i amb tu no'"

"Catalunya necessita amb urgència seriositat, estabilitat política i seguretat jurídica. Estem fins al barret de presidències corals, assembleàries i del 'amb tu sí i amb tu no'", ha etzibat Carme Chacón, candidata del PSC al 20-D, en ser preguntada per la proposta en un esmorzar informatiu. És per això que Chacón considera que els catalans "no ens en sortirem si no tornem a la drecera de la llei i l'estat de dret". "Demano que s'acabi aquest espectacle", ha sentenciat.

Albert Rivera (Ciutadans)

"És un esperpent"

En una línia semblant s'ha expressat el líder de C's i candidat del partit al 20-D, Albert Rivera, que ha titllat d'"esperpent" que JxSí i la CUP acordin una presidència col·legiada. procés separatistala CUP donarà suport a la investidura

stats