Política 18/03/2016

Homs, sobre Oriol Pujol: "No té cap responsabilitat al partit. S'ha de ser exemplar i no es pot repetir mai més"

El cap de files de Democràcia i Llibertat assegura que estava "convençut" que el fill de l'expresident "no havia fet res mal fet". Constata que la decisió d'apartar-se del partit va ser la "correcta"

Núria Orriols
3 min
Captura de pantalla 2016-03-18 a las 08.52.13

BarcelonaL'exsecretari general de CDC Oriol Pujol està disposat a entrar a presó pel cas ITV –així ho va avançar TV3– a canvi que s'aparti la seva dona de la causa que investiga el jutge. Tot i que, ahir, fonts oficials de CDC no van fer cap valoració del cas remarcant que el fill de l'expresident Jordi Pujol ja no té cap vinculació dins el partit, aquest divendres el cap de files de Democràcia i Llibertat al Congrés dels Diputats, Francesc Homs, s'hi ha hagut de referir preguntat en una entrevista a 'Els matins' de TV3. "Em genera pena i un punt de contradicció. Estava convençut que no havia fet res mal fet", ha dit Homs, que ha confessat que sent "pena" i "compassió", no pas "indignació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha constatat que la disposició d'entrar a presó per part de l'exsecretari general de CDC és la "constatació que apartar-se [de la direcció] era la decisió correcta". Pujol va dimitir de la secretaria general el març del 2013, tot i que no va deixar l'escó al Parlament fins l'estiu del 2014, pocs dies abans de la confessió de l'expresident Jordi Pujol sobre la tinença de diners a l'estranger.

Políticament, Homs ha valorat que aquest tipus d'actituds "no es poden repetir mai més", "s'han de treure del sistema de convivència" i ha dit que està totalment "compromès" a lluitar contra la corrupció. "S'ha de ser radicalment exemplar", ha assegurat, "no es pot produir mai més".

La refundació de CDC

Homs també ha fet referència a la refundació de Convergència i el rumb ideològic que ara seguirà el partit. En la línia del que va expressar ahir l'expresident Artur Mas en el torn obert del partit a Sarrià - Sant Gervasi, el diputat al Congrés ha definit CDC com un partit independentista però que fa "política" i intenta "seduir" també els no convençuts que l'estat propi és la millor opció. "Cal eixamplar la base de l'independentisme", ha insistit, asseverant que per fer-ho "no es poden tirar coces" a aquells que estan a favor del dret a decidir. Ha recordat, com a exemple de la tasca que ha de dur a terme l'independentisme, que les eleccions del 20-D les va guanyar En Comú Podem a Catalunya, un partit que no està a favor de l'estat independent.

Homs també ha criticat que hi hagi gent que ara posi en dubte el compromís de CDC amb la independència o que se'ls acusi de ser "ambigu. "En nom de l'independentisme s'han fet moltes coses sorprenents", ha dit Homs, "s'ha fet president [José] Montilla" del PSC, ha assegurat en al·lusió a ERC, actuals socis de CDC al Govern de la Generalitat.

El cas del 9-N

El cap de files de Democràcia i Llibertat, en ser preguntat per la causa del 9-N, ha reiterat que es tracta d'un "judici polític" per haver posat les urnes i ha acusat el PP de voler-se "venjar" a través dels tribunals.

A més, també ha lligat la seva imputació per la causa del 9-N a la possibilitat "aritmètica" que té Democràcia i Llibertat de fer fora el PP. Els convergents, juntament amb ERC, podrien facilitar la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Negociacions a Madrid

Pel que fa a la investidura del president espanyol, que segueix bloquejada, Homs s'ha mostrat convençut que hi acabarà havent un pacte entre aquells que "no volen que es mogui res", que a parer seu són PP, PSOE i C's.

A més, ha considerat que el que bloqueja ara per ara la constitució d'un govern a Madrid és l'agenda catalana, sobretot pel que fa a una entesa entre el PSOE i Podem.

Davant la possibilitat que es repeteixin les eleccions al Congrés dels Diputats, Homs no s'ha volgut pronunciar sobre la conveniència de fer una llista unitària independentista –tal com preveu l'ANC en el seu full de ruta–, ja que d'aquesta manera "no es generen tensions innecessàries".

stats