POLÍTICA
Política 17/07/2013

El dret a decidir comença a fer-se lloc al cinturó roig

Més d'una vintena d'entitats socials i polítiques signen un acord per l'impuls de l'exercici de l'autodeterminació. El pacte, del qual se n'ha exclòs el PSC, mostra el suport a la declaració de sobirania

M.colomer
3 min

Barcelona"Pacte democràtic de l'Hospitalet pel dret a decidir: Som una nació, nosaltres decidim". Sota aquest enunciat, més d'una vintena d'entitats socials i polítiques de l'Hospitalet de Llobregat han signat un acord en què es comprometen a treballar coordinadament per empènyer l'exercici de l'autodeterminació. El pacte, que agrupa entitats que van des dels sindicats CCOO i UGT, la Federació d'Associacions de Veïns o l'ANC i Òmnium fins a l'Associació de Famílies Pakistaneses de l'Hospitalet, passant per CiU, ERC, CUP, ICV, EUiA i Rcat, expressa el seu suport a la declaració de sobirania del Parlament i ofereix la ciutat "com a pont i lloc de trobada i diàleg entre les diferents sensibilitats i expressions de la diversitat democràtica" entorn del dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els signants de l'acord volen deixar clar que, en contra del que diu el tòpic, l'Hospitalet de Llobregat també està pel dret a decidir. Ara bé, segons ha relatat a l'ACN Jordi Monrós, regidor de CiU a l'Hospitalet de Llobregat, el pacte respon també a la necessitat d'articular i normalitzar el debat en "una de les poblacions de l'àrea metropolitana més difícils, on el dret a decidir té una cabuda una mica inferior que en altres municipis". També el regidor ecosocialista Lluís Esteve destaca que la signatura del pacte suposa "reconèixer que el dret a decidir és un exercici plenament democràtic i que per tant Catalunya ha de poder decidir el seu futur", un futur que passa tant per la vessant política com també, i molt important, afegeix, per la seva vessant social, perquè "el que aquest procés no pot fer és trencar el país", afirma.

Precisament, l'acord –que es formalitzarà aquest dijous a les 19 hores a l'Harmonia de l'Hospitalet– branda la bandera de la justícia social i erigeix l'Hospitalet com l'exponent de ciutat integradora i "exemple de l'exitós procés d'acollida" que hi ha hagut les últimes dècades al país. "És imprescindible que el procés a decidir vagi acompanyat d'un pacte que garanteixi els drets socials (habitatge, treball, sanitat, educació...) i democràtics de la ciutadania i del país", clama el text, que també advoca per "fer front a les polítiques imposades des de l'anomenada 'troica', que limiten la sobirania econòmica i política, i que actuen com a agents constrictors de la voluntat democràtica dels pobles". El pacte sentencia que és imprescindible "garantir la cohesió social del país" –Catalunya, un sol poble–, especialment en un moment de greu crisi econòmica.

El no del PSC a última hora

Si bé en bona part de les negociacions per a l'acord hi ha participat el PSC, fonts consultades per l'Ara.cat han explicat que a última hora el grup municipal socialista se n'ha desmarcat. Segons aquestes fonts, ja existia un document pràcticament consensuat amb els socialistes, que aquest dimarts se n'han exclòs. Les negociacions per a l'acord es van iniciar poc abans de la campanya de l'alcaldessa de l'Hospitalet, la socialista Núria Marín, en contra de la independència i abans que sumés els seus vots als del PP per advertir que boicotejarà qualsevol consulta que no tingui l'aval de l'Estat.

El portaveu del grup municipal del PSC, Josep Belver i Vallès, ha confirmat a l'ACN que van formar part del procés de redacció del text fins a l'últim moment i que pràcticament n'havien consensuat el contingut. Però que, finalment, la seva formació va declinar signar-lo, no pel contingut sinó per entendre que és al Parlament on s'han de signar aquest tipus de declaracions i no poble a poble. El portaveu d'ERC a l'Hospitalet, Antoni Garcia, ha fet una crida al PSC a "ser valent" i "apostar per la democràcia en majúscules", i ha instat Marín a rectificar l'acord PSC-PP-PxC per boicotejar la consulta.

stats