Política 10/12/2014

"A més, i ho diré sense embuts, la majoria de catalans no volem la independència": Iceta en deu frases

El primer secretari dels socialistes carrega contra el procés sobiranista i proposa una solució federal que passa per la victòria del PSOE a les eleccions espanyoles

Ara
2 min

Barcelona1. Oposició a un avançament electoral: "Ja sabeu que els socialistes no vàrem compartir l'avançament de les eleccions el 2012 i tampoc no compartim ara un possible avançament electoral que, d'altra banda, sembla que, més enllà de la retòrica èpica i del soroll, només depèn de l'acord entre el president Mas i Oriol Junqueras sobre com han de fer la llista o llistes electorals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2. Sobre la proposta de la llista unitària: "El president Mas va anticipar les eleccions l'any 2012 cercant una majoria excepcional i va perdre 12 escons. Ara tracta de dissoldre CDC en una proposta independentista per camuflar una altra patacada electoral que les enquestes més favorables a CiU situen en un descens de 10 diputats més"

3. Debat sobiranista: "El monotema i l'obsessiva observació del nostre melic tendeix a marejar-nos i, sobretot, ens priva de copsar la realitat en totes les seves dimensions. [...] I tornar a parlar de convocar un referèndum pel qual la Generalitat no té competències! Estem atrapats en una nòria que no para de donar voltes però que no ens porta enlloc".

4. Sobre un possible acord amb CiU: "Els socialistes estem sempre disposats a ajudar qui vulgui ser ajudat. Malauradament no és el cas del govern de Catalunya, que no demana mai ajuda sinó adhesió incondicional. Adhesió a un full de ruta que no compartim en absolut".

5. La novetat d'Iceta en l'àmbit del finançament de les comunitats autònomes: "A banda d'altres principis com l'ordinalitat o més corresponsabilitat fiscal, caldria contemplar la possibilitat que el govern espanyol assumeixi com a pròpia una part de l‟actual deute públic de les comunitats autònomes, mitjançant, per exemple, un quitament del deute públic de les comunitats amb el govern espanyol generat els darrers anys".

6. Sobre l'estat del benestar: "Ens cal un veritable pla de rescat social. Cap família sense un ingrés. Un pla integral per eradicar la pobresa infantil. Acabar amb els desnonaments. [...] Tampoc ens resignem a l'erosió dels serveis públics de salut i educació".

7. Taxatiu: "A més, i ho diré sense embuts: la majoria de catalans no volem la independència. Ho vàrem veure el passat 9 de novembre"

8. El dret a decidir d'Iceta: "La solució federal, la reforma constitucional que proposem, haurà de ser votada pels ciutadans. No hi haurà solució sense votació. I nosaltres volem que els catalans tinguin l'oportunitat de votar en favor d'un nou acord abans de plantejar-se la possibilitat de trencar amb la resta d'Espanya."

9. La solució: "Ho diuen totes les enquestes. Si resolem el problema del reconeixement de la realitat nacional catalana i del caràcter pluricultural i plurilingüe de l'Estat, si som capaços de garantir en plenitud l'autogovern, especialment pel que fa a les competències en matèria de llengua, educació i cultura, i si som capaços d'assolir un pacte fiscal solidari que preservi el principi d'ordinalitat […] una àmplia majoria de catalans i catalanes hi donaran suport."

10. La sortida passa pel PSOE: "Les properes eleccions generals, d'aquí a un any, ens proporcionaran una bona oportunitat per canviar de rumb, per evitar la col·lisió. Una nova majoria presidida per Pedro Sánchez obrirà definitivament el camí a la reforma constitucional."

stats