Política 19/05/2014

ICV-EUiA vol que Barcelona aculli una conferència sobre el deute

La trobada, que comptarà amb la participació dels Verds europeus i l'Esquerra Unitària, tindrà lloc el segon semestre de l'any

Marc Toro
2 min

BarcelonaUn dels objectius d'ICV-EUiA en aquestes eleccions és impulsar un programa europeu de reestructuració del deute. Els ecosocialistes deixen clar que aquest no pot recaure únicament sobre els països deutors i que cal fer una auditoria per determinar quin percentatge del deute és legítim i quin no.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És per això que el cap de llista de la formació per al 25-M, Ernest Urtasun, ha insistit aquest dilluns en la necessitat de celebrar una conferència sobre el deute amb els seus socis a Europa, els Verds Europeus i l'Esquerra Unitària, una trobada que els ecosocialistes volen que tingui lloc a Barcelona, i així ho han "plantejat en privat" als seus aliats. "Barcelona ha estat durant molt temps la capital de moltes reivindicacions, i ha estat capaç de plantejar grans qüestions internacionals", ha explicat Urtasun en una roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), on ha apuntat que la conferència tindrà lloc el segon semestre d'aquest any.

La trobada tindrà per objectiu analitzar a fons el problema del deute per després fer propostes a les institucions europees. El cap de llista d'ICV-EUiA no s'ha estat de comentar que "tothom reconeix als passadissos de Brussel·les que hi ha països que no poden pagar els seu deute, encara que ningú diu res". És el cas, ha apuntat, d'Espanya –on la suma de deute públic i privat equival al 270% del PIB–, Grècia o Irlanda.

Fer visible el nou "bloc antiausteritat"

Urtasun també ha explicat que aquesta conferència "és una excel·lent oportunitat per fer visible el nou pol, la nova majoria d'esquerres que fa front a les dues grans famílies" d'Europa, els socialistes i els populars. Aquest "bloc antiausteritat", que el candidat preveu que pot arribar a comptar amb 100 eurodiputats, tindrà per objectiu la reforma profunda dels tractats de la UE, així com "intentar" condicionar la propera Comissió Europea. "La força que tinguem per condicionar aquestes dues coses, evidentment, dependrà del resultat", ha admès.

stats