POLÍTICA
Política 04/06/2013

ICV-EUiA i CUP demanen que el Parlament es retiri de la causa pel setge

ERC troba excessives les penes que demana la cambra catalana

Europa Press
2 min

BarcelonaICV-EUiA i CUP han reclamat aquest dimarts que el Parlament es retiri de la causa contra 20 manifestants que van participar en el setge al Parlament el 15 de juny del 2011, per als quals la cambra –en el seu escrit d'acusació– demana tres anys de presó. Ecosocialistes i independentistes han remès sengles textos a la mesa del Parlament perquè es replantegi la decisió i convoqui una reunió extraordinària de la junta de portaveus perquè tots els grups puguin posicionar-se.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha explicat que la seva formació no està d'acord que el Parlament formi part del procés judicial, i ha qüestionat que l'escrit d'acusació pugui parlar en nom de tota la cambra quan hi ha grups que no ho secunden. El diputat de la CUP Quim Arrufat ha argumentat que les acusacions que plasma l'escrit "vénen donades per una actuació policial absolutament criticable".

Penes excessives

Tot i que s'ha mostrat partidària que les persones que van assetjar els diputats violentament siguin jutjades, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha considerat "excessives" les penes que reclama al Parlament, i ha qüestionat que la causa la porti l'Audiència Nacional. Com ja ha fet aquest dimarts a la reunió de la mesa la vicepresidenta primera del Parlament, Anna Simó (ERC), Rovira ha reclamat que la mesa faciliti als grups més informació sobre l'expedient. En canvi, el líder del grup de CiU, Jordi Turull, ha carregat contra els ecosocialistes per la seva "demagògia fora de sèrie", i ha defensat l'actuació del Parlament per evitar que fets com els del 15 de juny del 2011 no es tornin a repetir.

El portaveu del PSC, Maurici Lucena, ha considerat "totalment adequada" la posició del Parlament davant el fet que, segons ha dit, una sèrie de violents intentessin coartar la llibertat dels representants de la sobirania popular.

El portaveu del PP, Enric Millo, s'ha remès a les declaracions que va fer sobre el setge als diputats, i ha advertit que el seu partit serà "molt exigent amb el compliment de la legalitat vigent".

Des de les files de Ciutadans, el seu portaveu, Jordi Cañas, ha defensat la capacitat dels advocats per determinar quin tipus de responsabilitat s'ha d'exigir davant "uns successos molt greus que atemptaven contra principis essencials de la democràcia".

stats