Política 02/01/2012

ICV presenta una esmena a la totalitat als pressupostos

Els ecosocialistes critiquen que PSC i ERC vagin "en processó a adorar" el president Artur Mas per pactar els comptes

Efe
2 min

BarcelonaICV-EUiA ha registrat avui una esmena a la totalitat al projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2012, i ha criticat els líders del PSC, Pere Navarro, i d'ERC, Oriol Junqueras, per anar "en processó a adorar" el president català, Artur Mas, per oferir-se com a aliats per a aquests comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu en matèria d'economia d'aquest grup, Joan Boada, ha censurat així els seus antics socis de govern per entrevistar-se amb Mas i per donar-li la mà per negociar els comptes del 2012, en una situació que ha comparat amb un "pessebre" nadalenc. Boada ha opinat que aquest projecte de pressupostos "va contra l'equitat i la justícia social", i ha conclòs que "en aquests pressupostos no pot participar cap força política que es consideri d'esquerres".

ICV-EUiA, que fa uns dies ja va presentar una esmena de retorn a la llei d'acompanyament dels pressupostos, ha formalitzat avui l'esmena a la totalitat al projecte de llei de pressupostos per a aquest any i ha instat el Govern a canviar la seva política de retallades per la creació de diversos impostos nous amb els quals ICV-EUiA calcula que el Govern pot recaptar 2.000 milions d'euros.

Boada ha proposat crear un "impost sobre l'energia nuclear", un altre que greu la riquesa de les grans fortunes, un tercer sobre l'activitat financera així com augmentar la fiscalitat sobre les plusvàlues immobiliàries i les SICAV. Els ecosocialistes plantegen també l'augment de la lluita contra el frau fiscal i l'increment dels impostos sobre el tabac i l'alcohol.

A preguntes dels periodistes, Boada ha defensat que la Generalitat té marge competencial per implantar aquestes mesures, i ha estimat que només rebaixant un 10% el frau fiscal es recaptarien ja 1.070 milions addicionals. També ICV-EUiA reclama recuperar l'Impost de Successions i Donacions i deixar fins i tot sense efecte la modificació d'aquest impost aprovada per l'anterior executiu amb la finalitat d'ingressar 611 milions d'euros.

Amb ànim de reivindicar el perfil d'esquerres d'ICV-EUiA, Boada ha assegurat que la seva formació, al contrari que el PSC i ERC, no negociarà aquests comptes amb CiU, i ha afegit que els seus antics socis com a molt podran canviar "una coma" dels comptes de Mas.

D'una altra banda, ICV-EUiA s'ha queixat que tingui "marejats" els ciutadans fent creure que tots els seus mals són culpa del govern català anterior o del Govern espanyol, i ha conclòs que el Govern de CiU no està aplicant "cap projecte". També ha lamentat la política de vendre "patrimoni" que defensa el Govern, perquè serà "pa per avui i fam per demà", ha opinat.

ICV-EUiA també ha acusat Mas i el titular d'Economia, Andreu Mas-Colell, d'adoptar un "conservadorisme ultraliberal", i ha augurat que Catalunya està "abocada a la recessió" aquest any si no es prenen mesures per crear ocupació.

stats