Política 15/01/2015

Herrera: "ERC ha renunciat a construir alternatives d'esquerres"

El líder d'ICV insta Artur Mas a aturar les privatitzacions, a no prendre decisions irreversibles en l'àmbit social i a comparèixer a la comissió sobre el frau fiscal

Sara González
2 min

BarcelonaICV-EUiA considera que l'acord entre Artur Mas i Oriol Junqueras per avançar les eleccions al 27 de setembre no és més que la renovació del "pacte de govern" entre CiU i ERC i, per tant, una "pròrroga" d'un Govern que ha impulsat retallades i ha "fracassat socialment". El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha assegurat que, un cop ERC ha decidit refer els ponts amb CiU fins i tot amb la possibilitat d'entesa a les municipals i sense cap "contrapartida social" a canvi, queda demostrat que ERC "ha renunciat a construir una alternativa d'esquerres" i que, per tant, ICV-EUiA assumeix a partir d'ara la "responsabilitat" de construir "pols d'esquerres".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant d'aquest escenari, Herrera ha alertat que a partir d'ara el president de la Generalitat, Artur Mas, passa a ser el "candidat Mas" durant nou mesos i que la seva formació el tractarà com a tal. "Ha decidit utilitzar la presidència com a plataforma electoral", ha lamentat. Davant d'aquesta situació, els ecosocialistes han instat els dirigents que en els darrers mesos han deixat el PSC a adonar-se'n que la prioritat d'ERC no és construir una alternativa d'esquerres. "Molts han de reflexionar i pensar", ha dit Herrera, conscient que els exdirigents del PSC han mantingut fins ara una estreta relació amb els republicans. Les municipals, ha recordat, seran la primera volta per començar a construir les alternatives d'esquerres.

Herrera ha volgut fer també tres peticions a Artur Mas durant aquests mesos que queden abans d'un 27 de setembre que ha definit com una "oportunitat" per desbancar els governs de dretes. D'entrada, ha exigit al president de la Generalitat que aturi privatitzacions com les de l'ATLL. També que no prengui decisions que siguin irreversibles en l'àmbit social. En aquest sentit, ha recordat que la renda garantida de ciutadania sí es una gran estructura d'estat. I, per últim, ha demanat al president que comparegui "de forma voluntària" a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal perquè expliqui què sap dels casos de corrupció que afecten l'expresident Jordi Pujol tenint en compte que ell va ser conseller en cap.

I és que, segons els ecosocialistes, l'acord amb ERC servirà per fer les eleccions el 27 de setembre també implica l'aprovació dels pressupostos amb "retallades" i el compromís d'evitar que Mas comparegui per parlar de corrupció. És per tots aquests motius que ICV-EUiA no entraran a pactar el full de ruta compartit que convergents i republicans han de traçar en els següents mesos i que servirà, ha dit Herrera, per fer "una unitat més petita"

El diputat d'EUiA Joan Mena ha recordat, a més, que les eleccions anticipades seran una oportunitat per recuperar la proposta de fer un referèndum per decidir el futur de Catalunya que "no està amortitzat" i que avalen la majoria de catalans.

stats