Política 28/12/2011

ICV-EUiA porta la mesa del Parlament al Constitucional per les lleis òmnibus

Joan Herrera considera que la mesa s'ha "extralimitat" en les seves funcions en rebutjar el recurs que van presentar

Acn
2 min

BarcelonaEl president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha anunciat que presentaran un recurs d'empara al Tribunal Constitucional contra la decisió de la mesa del Parlament d'impedir que el Consell de Garanties Estatutàries dictaminés sobre les lleis òmnibus. Herrera ha criticat aquest dimecres la mesa per haver-se "extralimitat" en les seves funcions en rebutjar el recurs presentat per ICV-EUiA i SI, "quan hauria d'haver estat el Consell de Garanties qui decidís si l'admetia a tràmit".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel líder ecosocialista, el fet que "un grup parlamentari català i catalanista hagi de recórrer al TC perquè la mesa restringeix l'accés al dret hauria de fer reflexionar la presidenta i els grups que hi són presents". ICV-EUiA té tres mesos de termini per presentar el recurs d'empara. Herrera ha confirmat que el recurs se centrarà en la decisió de la mesa, que no va escoltar la sol·licitud de 13 diputats ecosocialistes i de SI perquè el Consell de Garanties Estatutàries dictaminés sobre les lleis òmnibus. La mesa va al·legar que no arribaven al 10% dels diputats (13,5) i la petició no venia de dos grups parlamentaris (Solidaritat és un subgrup). El TC haurà de decidir si la mesa del Parlament tenia la potestat per aturar el recurs o si havia de ser el Consell de Garanties el que valorés la sol·licitud.

Segons Herrera, la decisió de la mesa prové del "pecat original" de concedir la majoria absoluta d'aquest òrgan a CiU, "tot i tenir el 38% dels vots", tot i que ha criticat la connivència del PP i del PSC, que també hi estan representats. El recurs d'empara se centrarà únicament en la decisió de la mesa, però Herrera ha deixat clar que l'oposició d'ICV-EUiA va més enllà i afecta tant la forma com el fons de les tres lleis òmnibus aprovades fins ara. "S'han fet a corre-cuita, per la via d'urgència i gairebé amb nocturnitat", ha criticat. Pel que fa al fons, les òmnibus pretenen, segons el secretari general d'ICV, "fer estructurals les retallades".

stats