Política 19/01/2015

Herrera traça paral·lelismes entre l'origen de Syriza i ICV-EUiA

La formació ecosocialista apadrinarà aquest cap de setmana unes jornades amb Syriza per "derrotar la troica"

Acn
3 min
El líder de Syriza, Alexis Tsipras, en la reunió amb Joan Herrera, coordinador d'ICV

BarcelonaEl coordinador d'ICV, Joan Herrera, ha traçat paral·lelismes aquest dilluns, des d'Atenes, entre la seva formació i Syriza. L'ecosocialista ha viatjat fins a Atenes per donar suport al líder de la formació d'esquerres Alexis Tsipras, candidat a la presidència en les properes eleccions del país el 25 de gener.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abans de reunir-se amb ell, Herrera ha assegurat, en declaracions a Efe, que la relació entre ICV-EUiA i Syriza "ve de molt lluny", i en aquest sentit, es sentia "obligat" a ser present a Atenes, tal com Tsipras va ser a Catalunya per donar suport a ICV-EUiA en les eleccions del novembre de 2012.

Herrera, acompanyat per l'eurodiputat ecosocialista Ernest Urtasun, ha entregat al líder de la coalició d'esquerres grega el manifest de suport a la seva candidatura, #CatalunyaambTsipras, signat per més de 2500 persones, entre les quals hi ha personalitats catalanes, actors, intel·lectuals, etc.

Per a Herrera, les eleccions gregues "també són catalanes, espanyoles i del sud d'Europa", ja que ha argumentat que "pot ser el primer país que tingui un Govern que plantegi una reestructuració del deute, una democràcia que no cedeixi davant dels mercats i la fi de l’austeritat”.

Unes jornades per "derrocar la Troica"

Representants de forces d'esquerra dels països del sud d'Europa i líders de diversos moviments socials es trobaran aquest divendres i dissabte a Barcelona, al I Fòrum del Sud d'Europa, impulsat per ICV-EUiA, IU i Syriza. L'objectiu és fer front comú per tal de "derrotar" les polítiques d'austeritat de la 'troica' a partir del que han denominat "la revolució del sud". La trobada tindrà lloc just abans de la celebració de les eleccions gregues. Confien que el triomf de l'esquerra radical encapçalada per Alexis Tsipras sigui el primer de molts al conjunt del continent. Les jornades aspiren a convertir Barcelona en la "capital" del sud d'Europa, segons ha destacat la líder ecosocialista Dolors Camats.

A l'acte –presentat aquest dilluns per Camats i el coordinador nacional d'EUiA, Joan Josep Nuet, en roda de premsa– hi assistiran el coordinador federal d'IU, Cayo Lara; el diputat d'IU al Congrés, Alberto Garzón; la copresidenta del Partit Verd Europeu Monica Frassoni; representants de Syriza, com Yannis Milios, responsable del programa econòmic del partit, a més de líders de moviments associatius vinculats a les problemàtiques de l'habitatge o les polítiques mediambientals.

Barcelona acollirà el I Fòrum del Sud d'Europa, que, sota el lema '#southrEUvolution', pretén teixir una aliança de les forces d'esquerra i construir alternatives a les polítiques d'austeritat imposades per la 'troica'. A més, es debatrà sobre el deute, les desigualtats de gènere i classe, drets humans i immigració o el tractat de lliure comerç amb els EUA, el TTIP.

El programa

Dolors Camats, Cayo Lara i algun representant de Syriza encetaran les jornades aquest divendres a les quatre de la tarda a les Cotxeres de Sants.

La primera ponència tractarà sobre el model de desenvolupament social i ecològic, deute, austeritat i model econòmic. Hi participaran Alberto Garzón (IU), Laia Ortiz (ICV-EUiA) i Yannis Milios (Syriza). En el segon bloc, ja dissabte, es parlarà de democràcia, drets humans, immigració i xenofòbia, juntament amb el TTIP. Hi intervindran Joan Josep Nuet (EUiA), Rosa Martínez i Maria Karamesini. I, finalment, el tercer bloc girarà entorn de les polítiques mediambientals i la desigualtat de gènere, a càrrec d'Elena Cortés, Lukeris Konstantinos i Pascal Durand. En aquest cas, el moderador serà l'eurodiputat dels ecosocialistes, Ernest Urtasun.

Divendres també hi haurà un acte polític amb el coordinador d'ICV, Joan Herrera, l'eurodiputat del partit verd francès Pascal Durand, Joan Josep Nuet i Yannis Milios, entre d'altres, que pronunciaran un míting conjunt.

També participarà a la trobada l'eurodiputat d'ICV-EUiA Ernest Urtasun, en l'acte de dissabte al migdia al Casinet d'Hostafrancs.

stats