POLÍTICA
Política 20/06/2012

ICV-EUiA i sindicats s'uneixen per exigir un pacte social com a condició al pacte fiscal

La coalició d'esquerres, UGT i CCOO subratllen la necessitat de consens, solidaritat i polítiques socials com a condicions del nou model de finançament català després de reunir-se al Parlament

Marc Toro
3 min

BarcelonaEls màxims representants d'ICV-EUiA, Joan Herrera i Joan Josep Nuet, s'han reunit aquest dimarts al Parlament amb els secretaris generals d'UGT i CCOO a Catalunya, Josep Maria Àlvarez i Joan Carles Gallego, per acostar posicions entorn del procés de negociació d'un nou model de finançament per a Catalunya. Tant polítics com representants sindicals han valorat molt positivament la reunió i han coincidit en la necessitat d'exigir clàusules de polítiques socials i solidaritat en el marc del pacte fiscal. Els ecosocialistes asseguren que aquesta es la primera de moltes altres trobades que tindran amb la societat civil i la resta de partits per buscar consens al voltant del nou model de finançament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha parlat de la necessitat que el pacte fiscal esdevingui una "proposta de regeneració democràtica" en un moment de greu "fractura social i econòmica" per al país. Per aquest motiu, Herrera ha explicat la importància d'una "clàusula que garanteixi que el pacte fiscal serveix per apujar els impostos als més rics i fer polítiques socials, no per desfiscalitzar el país". En aquest sentit, el líder d'ICV ha volgut deixar clar que, a l'espera de veure com avancen les negociacions, els ecosocialistes no pensen "donar un xec en blanc al Govern" i que en cap moment donen per fet "estar dins de l'acord". Tot i així, Herrera ha assegurat que ICV-EUiA està "més a prop de l'acord que del no-acord" i ha expressat la seva voluntat d'aconseguir un concert econòmic "solidari i que sumi el màxim de consens".

En la mateixa línia, el secretari general d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha afirmat que "el pacte social és un element imprescindible en el marc de l'acord final" a què s'arribi en el si de les negociacions per millorar el sistema de finançament català. Nuet ha explicat que "hi ha alternatives tant a nivell polític com sindical" per sortir de la crisi i que "no estem obligats a anar al desastre, ja que si es canvia de polítiques ens en podem sortir".

Pel que fa als sindicats, tant UGT com CCOO han valorat la reunió amb la coalició d'esquerres com a "profitosa" i asseguren que ha servit per comprovar que se senten propers a la proposta d'ICV-EUiA. Tot i així, el líder d'UGT a Catalunya, Josep Maria Àlvarez, ha deixat clar que "és evident" que no poden sentir-se "absolutament identificats amb cap de les propostes que pugui presentar un partit polític".

Àlvarez ha considerat que el pacte fiscal ha d'incloure mecanismes per "actualitzar la lluita contra el frau fiscal". El líder sindical ha explicat que es tracta d'un fenomen present "a tot arreu, incloent-hi Navarra i el País Basc", i que cal buscar fórmules diferents a les "tradicionals" per tal d'eradicar-lo. Per la seva banda, el líder de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha assenyalat que el pacte fiscal ha de permetre "vestir un model social i de ciutadania" i que ha d'assegurar que tothom "pugui accedir als serveis socials, educatius i de sanitat". Gallego ha estat especialment incisiu en la necessitat de crear consens entorn de les negociacions i ha afirmat que "de res serveixen cinc partitures amb cinc propostes diferents".

ICV-EUiA dóna suport a la consulta sobre les retallades

Un altre dels temes tractats en la trobada entre ICV-EUiA i sindicats ha estat el de la proposta d'una consulta sobre les retallades, la sol·licitud de la qual va ser registrada aquest dilluns al Parlament per part de CCOO, UGT i vuit entitats més sota el lema 'Jo vull decidir per una Catalunya social'. ICV-EUiA ha volgut mostrar el seu suport cap a la iniciativa, assegurant, en paraules d'Herrera, que ha de servir per enfortir la "cohesió social" del país. El líder d'ICV ha valorat de manera positiva que "la primera posada en marxa de la llei de consultes sigui aquesta" i ha assegurat que seran al costat dels sindicats i les altres entitats al llarg de tot el procés de tramitació.

Per part dels sindicats, Gallego ha volgut recordar que l'objectiu de la consulta no és cap altre que el de "permetre a la ciutadania posicionar-se sobre el model social que vol per a Catalunya" i "deixar ben clar que és responsabilitat del Govern prioritzar" d'acord amb la voluntat del poble. En la mateixa línia, Àlvarez ha explicat que amb la consulta "s'ha d'anar més enllà" i demostrar que no pot ser que "els programes polítics diguin una cosa i els que guanyen les eleccions en facin una altra, o fins i tot la contrària", ja que es tracta d'una "perversió de la democràcia". El líder d'UGT també ha dit que tot i que la consulta no és vinculant "sí que té vinculació moral i ètica de conseqüències inapel·lables".

stats