POLÍTICA
Política 20/11/2013

Iniciativa: "Els pressupostos no reflecteixen que es vulgui construir cap nou país"

El diputat ecosocialista Josep Vendrell considera que els pressupostos del 2014 "fan aflorar" les retallades "amagades" el 2013. Insta a lliurar una "batalla central i unitària" contra l'austeritat amb la "mateixa força" que es defensa el dret a decidir

M. Colomer / R.mateos
2 min

BarcelonaCrit d'alarma d'ICV-EUiA davant els pressupostos del 2014, tant per l'impacte en l'àmbit social com en l'àmbit nacional. El diputat ecosocialista Josep Vendrell, en un dard directe a ERC, socis parlamentaris de CiU, ha advertit que els comptes "no reflecteixen que es vulgui construir cap nou país". Després de deplorar un cop més que les polítiques d'austeritat estan asfixiant les classes populars i l'estat del benestar, ha instat a lliurar "una batalla central i unitària contra la política d'austeritat amb la mateixa força que empenyem el dret a decidir". "Vostès defensen el vell país, el de sempre, ho poden tapar amb la reivindicació del dret a decidir. Nosaltres defensem a un procés constituent que ens porti a un nou país", ha etzibat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant això ha defensat l'existència d'alternatives als pressupostos de CiU i ERC, si bé també ha reclamat una "alternativa en majúscules" a un sistema que consideren fallit. En la defensa de l'esmena a la totalitat d'ICV-EUiA als pressupostos del 2014, Vendrell ha considerat que els comptes "fan aflorar" les retallades que es van "amagar" amb la pròrroga pressupostària del 2012, que ha tornat a definir com un "frau democràtic i polític". Si bé Vendrell ha admès totes les dificultats que té la Generalitat amb el govern de l'Estat, en matèria de finançament, recentralització i deslleialtats, no ha estalviat crítiques a un pressupostos "opacs i amb ombres" i la que el Govern hagi estat "ràpid per retallar" i "lent per recuperar impostos". “Són uns comptes antosicials, per les raons que siguin i no totes imputables al Govern de la Generalitat”, ha admès, si bé ha reclamat que el Govern no "menteixi" quan diu que són els pressupostos més socials.

Els ecosocialistes, com la resta de partits de l'oposició, han exigit al Govern que concreti què pensa privatitzar i quin patrimoni es vol vendre per arribar a recaptar els 2.300 milions pressupostats per aquest concepte. Tot plegat, uns comptes que ha considerat que no alleugen el patiment de les classes populars i més desafavorides en benefici de les grans fortunes, cosa que afavoreix el creixement cada cop més accentuat de les diferències socials.

Les alternatives possibles

Davant les crítiques de Vendrell, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha apuntat que els pressupostos que ha presentat per al 2014 “no són els únics possibles” i de fet algunes “instàncies internacionals” haguessin preferit “més retallades”, però el Govern pensa que “no podíem reduir més” la despesa. Amb un to menys esmolat que en les rèpliques al PSC i el PP, Mas-Colell ha constatat que CiU i ICV-EUiA tenen “models de societat diferents”. “Però tenim molt marge d'acord”, ha afegit el conseller, que ha qualificat d'“incomprensible” que el govern espanyol concedeixi a Catalunya “500 milions d'euros menys” a partir del sistema de finançament vigent. Segons Mas-Colell, des de Madrid es “colla” més Catalunya que d'altres administracions.

stats