POLÍTICA

ICV reclama al Govern que commemori durant el 2014 el 75è aniversari de l'exili republicà

Els ecosocialistes registraran una bateria de preguntes i una proposta de resolució al Parlament

ICV registrarà una bateria de preguntes i una proposta de resolució al Parlament per demanar al Govern que commemori durant el 2014 el 75è aniversari de l'exili republicà. En un comunicat, el diputat Jaume Bosch ha mostrat la seva preocupació per la "manca de sensibilitat del Govern de CiU davant de la memòria històrica, que ha portat a deixar gairebé paralitzat el Memorial Democràtic". Bosch ha subratllat que recordar aquests fets no vol dir contraposar-los al record del 1714, perquè "totes dues commemoracions expliquen bona part de la història de Catalunya". Els ecosocialistes aposten perquè el Museu de l'Exili de la Jonquera sigui una peça fonamental de la commemoració, i es queixen que PPC i C's pretenguin tancar-lo, "una clara mostra d'insensibilitat cap a les persones que van patir l'exili i alhora un clar menyspreu al paper d'atracció que pot exercir aquest equipament a l'Alt Empordà".

En concret, la proposta de resolució insta el Govern a commemorar l'aniversari de l'exili republicà, constituir una comissió de seguiment dels actes, dotar el Memorial Democràtic dels recursos per organitzar les commemoracions, i que les entitats i associacions memorialistes tinguin els ajuts necessaris perquè la societat civil també pugui impulsar actes de record.

En la bateria de preguntes, Bosch pregunta al Govern quines actuacions ha realitzat durant els anys 2011-2013 en matèria de localització de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura, i dignificació de les fosses comunes.

Més continguts de