DISCURS DEL REI

ICV reclama que la reforma constitucional que va insinuar el rei hauria d'abolir la monarquia

Josep Vendrell lamenta que Joan Carles I no es referís directament al conflicte entre Catalunya i Espanya, al dret a decidir o a problemes com la corrupció, els desnonaments o les estafes bancàries

El secretari general d'ICV, Josep Vendrell, ha dit que el discurs nadalenc del rei estava "ple d'eufemismes" i li ha recriminat que no digués "les coses pel seu nom". Ha lamentat que no esmentés el "conflicte real" entre Catalunya i Espanya, que és "la demanda de l'exercici del dret a decidir", i ha afegit que la reforma Constitucional que "insinuava" hauria de comportar "la supressió de la mateixa monarquia". "A part del diàleg", tampoc esmenta la necessitat del respecte per la voluntat democràtica que té en aquest cas la ciutadania de Catalunya", ha verbalitzat el secretari general ecosocialista. A parer de Vendrell, quan el monarca parla d'"actualització" de les normes de convivència "després de 35 anys de Constitució", caldria incorporar "el dret a decidir, el reconeixement de la plurinacionalitat de l'Estat, el blindatge dels drets socials i la supressió de la mateixa monarquia, com una institució anacrònica impròpia del segle XXI".

El secretari general d'ICV també ha indicat que el rei no va usar ni la paraula "desigualtat" ni "pobresa", ni "desnonaments" o "estafes bancàries", "els principals problema que tenim en aquest país". "Hauria estat bé que es referís a les coses pel seu nom", ha tornat a dir Vendrell, que ha fet la mateixa valoració pel que fa a la corrupció.

"I és que el rei va parlar de comportaments poc exemplars sense esmentar la paraula 'corrupció', quan un dels problemes més greus és la corrupció que afecta el partit que governa l'Estat, el principal partit de l'oposició i que també afecta la casa reial", ha dit Vendrell, que ha indicat que el compromís exemplar "és precisament que es contribueixi no a amagar, sinó a esclarir fins al fons els casos de corrupció que afecten també a la casa reial".