Política 15/06/2012

ICV insta Navarro a assumir l'agència tributària pròpia

Joan Herrera vol que el PSC es desempallegui de la lògica del PSOE i aposti per un model de finançament equivalent al concert. Ahir es va reunir amb Navarro, però les diferències continuen.

P.m.
2 min
Herrera, líder d'ICV, i el primer secretari del PSC, Navarro, es van reunir al Parlament.

BARCELONA.Nova cimera pel pacte fiscal, en aquest cas entre Pere Navarro i Joan Herrera. El primer secretari del PSC i el líder d'ICV ja s'havien reunit en privat diverses vegades, però ahir tocava posar en escena les converses per buscar el consens de cara al ple del Parlament del mes de juliol. Però les diferències continuen sobre la taula i són les mateixes: els dos partits topen en l'agència tributària. En aquest punt ICV defensa que Catalunya tingui la clau de la caixa, d'acord amb CiU i ERC, mentre que el PSC prefereix que l'ens sigui de majoria catalana però consorciada amb l'Estat. El consens serà difícil, segons va explicar Joan Herrera després, si el PSC és manté "atrapat en la lògica del PSOE". Herrera també va instar Navarro a trencar aquesta dependència. En canvi, els dos dirigents coincideixen plenament que el pacte fiscal no ha de ser "una cortina de fum" per tapar les retallades del Govern i volen que el pacte fiscal vagi acompanyat d'un pacte social que especifiqui que l'increment d'ingressos anirà destinat a mantenir l'estat del benestar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Navarro va destacar la "coincidència amb Iniciativa" en aquest punt, i va afegir: "Si volem més recursos per a Catalunya, hem de saber en quines condicions". "Si han de servir per abaixar impostos a qui més té i seguir retallant els serveis públics, evidentment aquest no és el nostre model. I aquesta exigència nostra també hi serà, com la de mantenir el nivell impositiu i ampliar impostos per a les rendes més altes", va sentenciar el líder del PSC, que va aprofitar la roda de premsa posterior a la reunió per replicar a Artur Mas, que el dia anterior havia recordat al PSC que la Generalitat "no té diners".

El líder socialista li va contestar que podria tenir més diners si recuperés l'impost de successions, per exemple. Pel que fa al pacte fiscal, va insistir que l'acord ha de ser de base àmplia però ja va donar per fet que no hi serà el PP, i va precisar que no és "imprescindible". Herrera també va explicar que hi hauria diners si existís una altra política fiscal que gravés més els rics, i va demanar que el consens necessari per al pacte fiscal porti a no repetir els errors del procés de l'Estatut.

Responsabilitats penals

La reunió, que va durar poc més d'una hora, també va servir per parlar de la comissió d'investigació que es crearà al Parlament sobre l'actuació de les entitats financeres. Aquí Herrera va convidar Navarro a sumar-se a una plataforma política i social per demananar "responsabilitats penals" als responsables dels bancs, però el socialista va declinar l'oferta, argumentant que primer calia deixar treballar la comissió d'investigació i després determinar quina mena de responsabilitats hi ha.

"La comissió d'investigació ha de fer-se per saber què ha passat en el sistema financer i qui són els responsables. I a partir d'aquí, si hi ha responsabilitats penals doncs també s'han de demanar", va explicar el líder del PSC. Els socialistes, però, no volen sumar-se a la plataforma perquè creuen que ara "hi ha un instrument que està en marxa, que és aquesta comissió, que és el que s'ha d'utilitzar". La comissió és constituirà al juliol.

stats