Política 28/03/2016

ICV aposta per recuperar l'espai del Pacte Nacional pel Dret a Decidir

Marta Ribas demana al PSC que s'hi sumi i retreu a ERC que estigui "defraudant" els seus votants

Acn
4 min
La coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas / ACN

BarcelonaICV proposarà a la resta de partits recuperar l'espai del Pacte Nacional pel Dret a Decidir per "sumar" nous actius que negociïn amb l'Estat espanyol la celebració d'un referèndum d'autodeterminació. La coordinadora nacional ecosocialista, Marta Ribas, ha apostat, en una entrevista a l'ACN, per construir una nova plataforma que "corregeixi" els "errors" de l'anterior pacte, amb uns lideratges més "plurals", i que encabeixi actors que encara no s'hi havien adherit, com ara Podem. També ha instat el PSC a sumar-s'hi. "Replantegem allò que va fer que el socialisme no hi fos, però no per aigualir res", ha reclamat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Ribas, cada cop s'està fent més palès que la via unilateral "no es pot dur a terme". "Fins i tot" les forces sobiranistes així ho reconeixen, ha assenyalat en referència a CDC. "No tinc tan clar que Esquerra no estigui pensant el mateix. Les seves accions del dia a dia, tant a Junts pel Sí com al Govern, són de continuar defensant la sobirania de Catalunya i de tirar aigua al full de ruta unilateral, que no veuen viable a curt termini", ha assegurat remetent-se a les declaracions que Oriol Junqueras fa en aquest sentit "dia sí, dia també".

Per això, ICV creu que ha arribat l'hora de reactivar el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. L'objectiu és construir una nova taula o 'Acord pel Referèndum' que permeti una defensa unitària de la consulta legal i acordada. "Posem damunt la taula l'oferiment per fer un nou espai de trobada i impuls al que ens aplega a l'àmplia majoria de catalans", ha explicat Ribas, que ha advertit que "no es pot confondre" la reivindicació del dret a la sobirania i l'autodeterminació del poble de Catalunya amb la defensa de la independència o d'altres models d'Estat.

El referèndum, "pas no obviable"

Per a la dirigent d'Iniciativa, els objectius d'aquest marc de treball han de ser la negociació del referèndum amb l'Estat, transmetre a Europa i el món els anhels polítics de la societat catalana i "fer pedagogia" per demostrar que "no pot haver-hi una oposició raonable" al dret a decidir. "El Quebec i Escòcia ens mostren el camí: no va ser fàcil, van trigar anys, però van seguir defensant els drets democràtics i el dret a decidir el seu encaix", ha apuntat. "Aquest és un pas imprescindible, no obviable. Aquest pas alguns van fer veure que era el 27-S, i no ho ha estat", ha etzibat.

Suports al dret a decidir

En aquest sentit, ha insistit que el 48% de suports independentistes assolits en les darreres eleccions al Parlament no avalen la declaració unilateral d'independència. "Cada cop ho diu més gent. És, simplement, una qüestió de sentit comú", ha considerat tot recordant que les opcions secessionistes van vèncer el 27-S però que els que apel·len al referèndum es van imposar el 20-D, en al·lusió a En Comú Podem. Mai abans a l'Estat, ha subratllat, hi havia hagut tants partidaris del dret a decidir o tants diputats al Congrés.

Crida al PSC

Ribas ha reivindicat el Pacte Nacional pel Dret a Decidir com una bona "eina" per sumar actors polítics, socials, empresarials i culturals al voltant del referèndum, reclamat pel "80% de la ciutadania". "El Pacte Nacional havia funcionat relativament bé. Hi ha la possibilitat de fer-ho millor, amb més àmplies majories", ha dit tot cridant a moviments i socials i representants del municipalisme a adherir-s'hi. La diputada de Catalunya Sí que es Pot ha donat per fet que Podem, Guanyem i Equo seran dins d'aquest marc i ha instat el PSC a fer-ho també.

L'ecosocialista no entén per què els socialistes van "abandonar" el dret a decidir "quan sempre l'havien defensat". Creu, a més, que el pacte estatal amb C's els està fent arraconar el seu model federal perquè la formació 'taronja' no té aquesta tradició federalista. Per això, ha demanat als dirigents del PSC que "reflexionin" i "retornin" a aquest camí: "Hi ha elements essencials que tots podríem defensar conjuntament". Per facilitar l'adhesió dels de Miquel Iceta, Ribas ha parlat de "corregir" els "errors" del Pacte Nacional pel Dret a Decidir per tal que el PSC s'hi pugui sentir "més còmode". Amb tot, però, ha avisat que no pretenen "aigualir" la fita de la consulta.

Per tal d'agilitzar la posada en marxa d'aquest espai, Ribas i els altres dos coordinadors generals del partit, Ernest Urtasun i David Cid, volen aprofitar la ronda de contactes que mantindran amb els líders dels partits catalans per plantejar-ho.

ERC "defrauda" els seus votants

D'altra banda, Ribas s'ha mostrat convençuda que Esquerra està "defraudant" els seus electors i contrariant part de les seves bases territorials amb el sentit de les votacions de Junts pel Sí al Parlament . "Sabem que molts representants electes locals estan molt frustrats amb la votació d'ERC respecte als concerts dels centres que segreguen per sexe, i de no ser valents defensant el que deien fins fa quatre dies: que no es pot seguir finançant amb diners públics les escoles que no fan coeducació", ha afegit. "És el que té estar en un grup parlamentari apuntalant un govern que té majoria de dretes", ha reblat tot traient punta de les "importants contradiccions" en què estan caient els republicans.

En aquesta línia, també ha criticat que la CUP estigui permetent que "la dreta catalana" s'estigui refundant i que tant els cupaires com Junts pel Sí traslladin a la cambra catalana les seves divergències polítiques a través d'òrgans com la Mesa. Així, ha reclamat a la formació de l'esquerra anticapitalista que prioritzi en les seves iniciatives parlamentàries la vessant social i com traduir-ho als pressupostos, en lloc de voler reflectir els "problemes" interns que pugui tenir amb la coalició CDC-ERC. De fet, Ribas ha interpretat la moció de la CUP per accelerar la desconnexió com a "excusa" que justifiqui el seu possible rebuig a l'aprovació pressupostària.

Sobre els pressupostos, Ribas ha alertat que Catalunya Sí que es Pot seguirà insistint en la fórmula d'apujar impostos com el de successions i patrimoni per possibilitar més mesures de lluita contra l'emergència social. "Seguirem oferint la via que cal: tenir més ingressos justos, amb polítiques redistributives que facin pagar a qui més té, per capgirar les lògiques de salvar bancs, i no persones".

stats