Política 22/12/2014

ICV aposta per una Catalunya amb plena sobirania però no independent

Els ecosocialistes aposten per una relació bilateral i "d'igual a igual" amb l'estat espanyol

Sara González
2 min

BarcelonaUna Catalunya amb plena sobirania però no independent. Aquest és el model d'estat que defensa ICV i que hauria de ser resultat d'un procés constituent. Es tracta d'establir una relació de bilateralitat i de sobirania compartida amb Espanya que fixi una relació "d'igual a igual" sense descartar l'opció de la independència si així ho decideixen la majoria de catalans en un referèndum. Un model, en definitiva, que s'apropa al confederalisme que defensa Unió però que ICV considera que ha de servir, a més, per consolidar una alternativa política i social.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els ecosocialistes tenen ja la seva proposta sobre la taula i la sotmetran a votació de la seva militància a la convenció nacional del 27 i 28 de febrer. La seva aposta pivota, tal i com resumeixen en un document de 21 pàgines, en deixar enrere la Catalunya autonòmica per construir una Catalunya Estat que esdevingui un "subjecte polític sobirà" que pugui decidir lliurement el seu futur. Això implicaria que Catalunya sortís del règim comú de les 17 autonomies i assolís un reconeixement "singular i específic".

El secretari general d'ICV, Josep Vendrell, ha deixat clar, en aquest sentit, que per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya no és vàlida la reforma constitucional en sentit federal que defensen PSC i PSOE. "Un nou cafè per a tothom no resol el problema", ha avisat". En quant al sistema de finançament, els ecosocialistes aposten per un concert econòmic solidari en el qual la hisenda catalana sigui la que recapti tots els tributs imposats a Catalunya.

Dret a decidir i de secessió regulats per la Constitució espanyola

Per aconseguir aquest nou estatus, ICV considera que cal posar en marxa un procés constituent a partir de les pròximes eleccions catalanes. Vendrell ha evitat especificar quan haurien de ser, però sí ha assegurat que l'actual legislatura està "esgotada" i que la situació de "provisionalitat" al Parlament no beneficia al difícil context que viuen els catalans. Durant aquest procés constituent, ha dit Vendrell, caldria redactar una Constitució catalana que regulés la convocatòria d'un referèndum sobre la independència que, al seu parer, no pot ser substituït per unes eleccions.

Tot i això, ICV considera que també caldria que la Constitució espanyola regulés el dret a decidir i el dret a la secessió. "Es farà un reconeixement específic de Catalunya com a nació i, per tant, s'establirà una posició singular i bilateral de Catalunya en l'ordenament constitucional", estableix el document.

Conscients de les dificultats que el model proposat prosperi amb l'actual majoria absoluta del PP, ICV assegura que un canvi a la Moncloa pot ajudar a aconseguir els objectius fixats per a Catalunya. D'entrada, fan una crida a derrotar el PP i el bipartidisme i criden a totes les forces catalanistes a "no donar suport a cap força al Congrés dels Diputats que no accepti negociar un referèndum". Una consigna que redueix les negociacions a Izquierda Unida i Podem, els dos únics partits que a nivell estatal avalen el dret a decidir. "Perquè Catalunya disposi d'un estat propi seria un gran avenç un canvi a l'estat, i l'estat no canviarà si Catalunya no avança cap a l'exercici del dret a decidir i l'estat propi", resumeix el document.

stats