Política 30/09/2014

Sí + "pluralitat de vot": l'argumentari de la cúpula d'ICV davant la votació interna pel 9-N

Herrera i Camats envien una carta a la militància del partit per explicar que la seva proposta és el punt de trobada entre els partidaris del sí-sí i el sí-no el 9-N

S. González / M. Colomer
2 min
El consell nacional d’ICV es va reunir ahir per organitzar la consulta interna. A la foto Dolors Camats i Joan Herrera observats per l’alcalde del Prat, Lluís Tejedor.

BarcelonaLa suspensió de la llei de consultes i del decret de convocatòria del 9-N no ha estat un obstacle perquè Iniciativa hagi iniciat aquest dimarts la votació interna per decidir el posicionament del partit davant la doble pregunta de la consulta del 9 de novembre. La direcció de la formació sotmet a votació de la militància i els amics la proposta "rupturista" per recomanar el sí a la primera pregunta de la consulta (Vol que Catalunya esdevingui un estat?) i la "pluralitat de vot" a la segona (Vol que aquest estat sigui independent?). Els coordinadors nacionals del partit, Joan Herrera i Dolors Camats, han enviat aquest dimarts als militants una carta interna per argumentar l'opció. En la missiva, a la qual ha tingut accés l'ARA, Herrera i Camats celebren la convocatòria de la consulta del 9-N i defensen el caràcter "rupturista" del posicionament proposat: "Situa clarament la voluntat de trencar l''statu quo' actual i que Catalunya esdevingui un subjecte polític que estableixi lliurement i d'igual a igual les seves relacions amb l'Estat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pels coordinadors nacionals d'Iniciativa, aquest és el "posicionament inclusiu" que millor reflecteix i "integra" la pluralitat interna de la formació ecosocialista, i esdevé el punt de trobada tant dels partidaris de la independència com dels de la fórmula federal o confederal. De fet, els ecosocialistes reivindiquen la importància de l'aliança entre federalistes i independentistes –també a nivell d'Estat– per garantir la ruptura amb un 'statu quo' que consideren caducat.

Oportunitat per a un procés constituent a Catalunya, però també a l'Estat

En la carta a la militància, Herrera i Camats subratllen que l'exercici del dret a decidir és una "oportunitat per obrir un nou procés constituent, a Catalunya i al conjunt de l'Estat", per tal d'"impulsar un nou contracte social i polític basat en l'equitat, l'ètica, l'ecologia i la llibertat".

A més, aprofiten per reivindicar que, de fet, Iniciativa és l'únic partit dels que conformen el bloc pro consulta que ha obert un procés participatiu intern per decidir el posicionament davant una de les decisions polítiques de més transcendència que ha encarat el país. "Unitat, diversitat i participació per forjar una alternativa d'esquerres per decidir-ho tot i per canviar-ho tot", conclouen.

Els militants i amics d'ICV poden votar des d'aquest dimarts i fins al 5 d'octubre via internet, i de forma presencial en locals del partit entre el 6 i el 12 d'octubre. Els resultats de la votació interna es donaran a conèixer el 13 d'octubre.

stats