Política 07/06/2014

ICV demana a CiU que voti a favor del referèndum sobre la monarquia

El grup Izquierda Plural presenta una esmena a la totalitat a la llei d'abdicació en la qual demana una votació en tres mesos

Sara González
2 min

BarcelonaEl coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha demanat aquest dissabte a CiU que si es vol abstenir en la votació de la llei orgànica que garantirà la successió del rei Joan Carles aquest dimecres al Congrés, que ho faci, però que almenys doni suport a l'esmena a la totalitat que presentarà Izquierda Plural en la qual demanen un referèndum sobre la monarquia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ells van votar a favor del dret a decidir dels catalans. Només demano a CiU que tingui la mateixa actitud", ha afirmat Herrera, que ha advertit que si no hi donen suport la demanda catalana i la de CiU en concret "perdrà autoritat". El líder ecosocialista no s'ha estat d'afirmar, però, que el partit que lidera Artur Mas "també forma part del règim i de l''stablishment'".

Herrera ha insistit que la demanda espanyola per triar entre monarquia o república i la demanda catalana tenen "molt a veure" i ha advertit que cal tenir en compte que a la resta de l'estat espanyol també comencen a haver-hi moviments. "El que està en joc és el nivell de democràcia, que ara és de baixa intensitat i que de vegades és segrestada", ha lamentat. En aquest sentit, ha recordat que també els socialistes estan ajudant el PP a "apuntalar el règim", i converteixen així en "fum" la seva suposada ànima republicana.

L'esmena a la totalitat presentada per Izquierda Plural demana que es convoqui un referèndum en un termini de tres mesos per triar el model d'estat i que, en cas que guanyi l'opció republicana, s'obri un procés constituent. La diputada d'ICV a Madrid Laia Ortiz ha titllat de "vergonya democràtica" que només s'hagin celebrat tres referèndums des de la restauració de la democràcia: el d'aprovació de la Constitució del 1978, el de l'OTAN i el de la Constitució europea.

stats