Política 27/05/2012

ICV vol per escrit que els diners del pacte fiscal es destinin a cohesió

R.t.
2 min
Pere Navarro i Joan Herrera volen un vernís social al pacte fiscal, però amb fórmules diferents.

BARCELONADesprés de donar suport al concert econòmic en comissió, ICV-EUiA pressionarà ara per donar-hi un vernís social. Les reclamacions ecosocialistes inclouen garantir que les millores que suposi el nou finançament no serveixin per suprimir impostos sinó per enfortir l'estat del benestar. "Sempre que s'ha aconseguit un tros més gran del pastís, CiU ha optat per fer el pastís més petit", repeteix sovint el secretari general d'ICV, Joan Herrera. La principal demanda ecosocialista fins a l'aprovació definitiva del pacte fiscal al juliol, per tant, serà la inclusió en el redactat d'una clàusula que estableixi que tota millora del finançament es destini a cohesió social i que el Govern no l'aprofiti per reduir impostos fins que no s'assoleixin els estàndards de despesa social de la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Herrera ho va plantejar a Artur Mas en la reunió que van fer dilluns, però el president no ho veu clar i es limita a proposar un compromís més contundent (però sense concrecions pràctiques) amb l'estat del benestar. Llavors, segons fonts ecosocialistes, el líder d'ICV va buscar el suport del primer secretari del PSC, Pere Navarro, en una discreta trobada. La conversa va ser positiva i el president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, va exigir dimecres al Parlament un pacte social lligat al fiscal, en línia amb ICV, però fonts de la direcció socialista admeten que el seu compromís no significa incloure una clàusula en l'articulat del text.

Navarro reclamarà un pacte polític vinculat al finançament per acordar també "com omplir la caixa i repartir-la entre els catalans", seguint els tempos del pacte fiscal però no dins d'aquest. "Junts, però no barrejats", resumeixen.

Per contra, des d'ERC no veuen gens clara la proposta. "És barrejar coses, una qüestió és la sobirania del país i l'altra la prioritat a repartir els recursos", afirmen, tot i que deixen clar que la seva prioritat també seria l'estat del benestar. Temen, però, que aquest debat esquerdi el consens assolit en comissió.

stats