Política 09/12/2014

ICV veu “corrupció legal” en el cas dels directius de la sanitat pública que s'han apujat el sou malgrat les retallades

Camats assegura que aquesta setmana demanaran “responsabilitats” al departament de Salut i Economia. Els ecosocialistes publiquen tota la seva informació econòmica, retribucions i agendes en un portal de transparència pioner a Espanya

Marc Colomer
2 min

BarcelonaLa coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha titllat de "corrupció legal" el cas dels set gerents d’hospitals o empreses del sector públic sanitari de Catalunya que s'han incrementat el sou aquest 2014 malgrat la congelació o reducció salarial dels empleats públics i del sector en general, com ha avançat aquest dilluns l'ARA. Per la dirigent ecosocialista, aquesta actuació "va contra la lògica i el sentit comú i el respecte pels ciutadans", i per això demanaran "responsabilitats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot plegat, ha dit Camats en roda de premsa el dia internacional contra la corrupció, és un "exemple més de la corrupció legal" que considera que s'ha escampat en paral·lel al frau i ha acabat dibuixant una situació d'autèntica "emergència democràtica”. Perquè per ICV, cal eradicar els "comportaments il·lícits" i una "manera de funcionar de la política catalana que vincula les elits econòmiques i polítiques" i que s'han "dedicat a expropiar diner públic per transferir-lo a mans privades", ja sigui de forma il·legal -corrupció pròpiament dita- com legal -amb legislacions expresses en aquest sentit.

Portal de transparència pioner

Camats s'ha referit a aquesta situació en el marc d'una roda de premsa per presentar el seu nou portal de transparència, pioner a l'estat espanyol, basat en les recomanacions de l'ONG Transparència Internacional, que agrupa en una mateixa web tota la informació pressupostària del partit, el deute -preveuen que serà d'11 milions d'euros enguany, principalment amb Caixa Bank-, la informació documental, les retribucions dels càrrecs, la carta financera i les agendes públiques dels seus representants, entre altres elements destacats que van més enllà del que obliga la legislació.

De fet, la majoria d'aquesta informació ja era pública a la web d'ICV, si bé s'ha complementat i s'ha agrupat en un mateix portal per fer-la més accessible i entenedora. Segons Camats, el portal neix de l'"autoexigència" del partit en matèria de transparència i bones pràctiques, i també de la convicció que és apostant per la transparència que podran ser el màxim d'"exigents" amb altres institucions i partits.

Per cert, que en les agendes públiques dels representants institucionals i de la direcció de la formació ecosocialista no hi figurava al migdia d'aquest dimarts cap trobada amb el president de la Generalitat, Artur Mas, per tractar sobre l'eventual avançament electoral. Dolors Camats ha assegurat que no té "constància" de cap trobada en aquest sentit. Els ecosocialistes -que rebutgen el plantejament plebiscitari de les eleccions- donen per fets contactes aquesta mateixa setmana.

stats