Política 18/08/2016

ICV es diferencia de BComú i no anirà a la manifestació de la Diada

L’ANC defensarà l’independentisme en set ciutats del món

Núria Orriols
2 min
La coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas, ha dit en una entrevista que no participarà en els actes de l'ANC de la Diada

BarcelonaL’espai polític dels comuns no és un bloc homogeni i així es farà notar a la manifestació de la Diada de l’Onze de Setembre. Si bé Barcelona en Comú va anunciar que tindria una “participació activa” en els actes reivindicatius organitzats per Òmnium i l’ANC, en paraules del primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, des d’ICV ahir van rebutjar implicar-s’hi per oposició al full de ruta “unilateral” que han adoptat els independentistes. En declaracions a l’agència Efe, la coordinadora nacional d’ICV, Marta Ribas, va assenyalar que els ecosocialistes participaran en els actes institucionals, com l’any passat, però no en la mobilització convocada per l’ANC. Ribas va deixar clar que no només no avalen el rumb de Junts pel Sí i la CUP sinó que s’hi “confronten”. “No ens sentim cridats a defensar un full de ruta que no és el nostre”, va insistir. De fet, el líder de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Lluís Rabell, ja havia dit que se sentia “rebutjat” de la manifestació pel plantejament que havien fet les entitats independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta oposició a la mobilització impulsada per ANC i Òmnium -que enguany serà descentralitzada a Barcelona, Berga, Salt, Tarragona i Lleida- xoca amb la “bona disposició” que des de les entitats asseguren que s’han trobat a Barcelona en Comú. De fet, des de la formació liderada per Ada Colau -que no ha aclarit què farà per la Diada- dirigents com Pisarello han deixat clar que tot i no compartir el full de ruta sí que es mobilitzaran per denunciar les polítiques del PP i la seva negativa a “reconèixer” el dret a decidir de Catalunya. Un discurs que encaixa amb el que ahir remarcaven fonts d’Òmnium consultades per l’ARA: “La Diada ha de servir per condemnar tots els atacs sistemàtics de l’estat espanyol”. Des de l’entitat que presideix Jordi Cuixart remarquen que la crida va més enllà de l’independentisme i que el lema “República Catalana” és prou “aglutinador” perquè hi tingui cabuda el sobiranisme representat pels comuns. Més contundent va ser l’ANC. Des de l’entitat van apuntar que ara ja no és el moment de la “indefinició” i que la unilateralitat és el camí un cop “esgotada fins al ridícul” la voluntat de pactar un referèndum.

Canvis en la Diada a l’exterior

Més enllà de la manifestació descentralitzada del Principat, ahir l’ANC va presentar la campanya exterior per explicar el procés. Hi haurà debats del 4 al 10 de setembre a París, Londres, Zuric, Madrid, Bilbao, Rotterdam i Nova York amb figures del món polític i cultural. L’entitat també comptarà amb la veu dels comuns, ja que en l’acte de la capital anglesa està prevista la participació de Marta Pascal (PDC), Sergi Sabrià (ERC), Mireia Boya (CUP) i Jaume Asens (Barcelona en Comú). La cita de Madrid estarà centrada en la transició “pacífica” cap a l’estat propi i la de Bilbao en les relacions internacionals.

El format dels actes d’enguany contrasta amb els anteriors, ja que no requereixen una mobilització massiva dels independentistes que viuen a l’estranger. Fins ara s’havia optat per exportar la 'performance' del dia 11, des de la cadena humana a la V, passant pel punter.

stats