10/04/2016

ICV ratifica que la confluència és el millor camí

3 min
Marta Ribas, Ada Colau,  Ernest Urtasun, Pablo Iglesias, Mónica Oltra i David Cid ahir a l’assemblea d’ICV.

Barcelona“Ha sigut difícil, però ha valgut la pena”. Joan Herrera, emocionat i enèrgic en el discurs que va cloure la seva etapa al capdavant d’ICV, va sintetitzar amb aquesta frase les dificultats que han viscut i, alhora, els beneficis que han extret els ecosocialistes de l’aliança amb la resta de forces de l’esquerra alternativa. Una aliança -plantejada ja com a línia estratègica de la formació en l’assemblea del 2013 a Viladecans- que ha permès a ICV governar a Barcelona i participar en el triomf d’En Comú Podem en les eleccions del 20-D, però que també ha suposat el final de la carrera política del mateix Herrera i de Dolors Camats. Tots dos van reivindicar ahir, en l’onzena assemblea nacional del partit, que va servir de comiat de la direcció sortint, la “vigència” del camí que van fixar fa tres anys, quan van defensar la construcció d’un espai “hegemònic” des de l’esquerra i fer del referèndum pactat amb l’Estat la bandera del seu full de ruta nacional. “Ho vam dir el 2013, quan Podem no existia i l’Ada no es plantejava fer el pas”, va recordar ahir Herrera davant de Pablo Iglesias i Ada Colau, convidats a la cita ecosocialista, com també Mónica Oltra, líder de Compromís.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els ja excoordinadors nacionals d’ICV -que cedeixen el relleu a Marta Ribas i David Cid, amb Ernest Urtasun com a portaveu- van destacar la seva herència política en la presentació de l’informe de gestió, validat pràcticament per unanimitat. Tant Herrera com Camats van subratllar la cintura del partit per interpretar “les onades” que van suposar el 15-M i el moviment sobiranista, una adaptació a la realitat ratificada pels bons resultats de les eleccions al Parlament del 2012. “En aquell context, podríem haver sigut conservadors i vam ser audaços”, va exposar Herrera per fer balanç. “Els errors poden haver sigut tàctics, però no estratègics. La nostra estratègia continua vigent”, va reblar. Camats va recalcar la força de l’organització i la rellevància que ha de tenir en el nou subjecte polític d’esquerres que proposa Colau. “Sabem com es fa, això de la unitat: vol generositat, però sobretot vol reconeixement, és comprensió mútua”, va exposar la dirigent ecosocialista davant de l’alcaldessa de Barcelona. El document d’estratègia d’ICV, debatut ahir amb les esmenes presentades pels 650 delegats de la formació que es van reunir a les Cotxeres de Sants, aposta per “construir el nou PSUC del segle XXI”, un exercici que ha de permetre passar de les confluències electorals, en les quals els ecosocialistes han hagut de fer concessions significatives, a una “cooperativa política” estable, amb una relació d’igualtat entre socis que eviti la desaparició de les sigles. Colau va esperonar ICV a “no tenir por” per “obrir espais”. “Aquest espai comú s’ha d’enfortir”, va detallar l’alcaldessa, que va puntualitzar que “ningú haurà de sacrificar identitats ni trajectòries” per fer possible una confluència estable. Una lectura compartida per Iglesias, que després d’elogiar el que va representar el PSUC, es va mostrar partidari de mantenir “l’ADN de totes les formacions polítiques” que formin el nou espai polític progressista.

El referèndum, “punt de partida”

En el full de ruta de la direcció, que els delegats validaran avui, hi figura una altra aposta estratègica feta el 2013, la defensa del referèndum. El document qualifica la consulta acordada amb l’Estat de “punt de partida” del procés constituent català, dos objectius que han de desenvolupar-se de “forma connexa i coherent”. Referèndum i procés constituent -detalla el text-“han d’endegar-se sense estar supeditats l’un a l’altre”. Camats va lamentar ahir la renúncia del PSC al dret a decidir i que ERC i la CUP hagin emprès el camí de la unilateralitat. ICV ja ha marcat el camí. EUiA va avançar ahir que fixarà el seu en l’assemblea del 22 i 23 d’octubre.

stats