Política 21/08/2016

ICV reclama a la CUP que no doni suport a Puigdemont en la qüestió de confiança

Marta Ribas assegura que seria una "doble decepció" que després d'investir-lo els cupaires tornessin a votar ara a favor d'un president del PDC

Efe
2 min
La coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas.

BarcelonaQue la CUP no doni suport al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la qüestió de confiança del 28 de setembre. Aquesta és la petició que la coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas, ha fet als cupaires en una entrevista a l'agència Efe, en la qual ha considerat "molt decebedor" que "un partit que es reivindica com a anticapitalista i d'esquerres" doni suport a un Govern dirigit per la "dreta catalana".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ribas ha reptat els deu diputats de la CUP a deixar de ser "la crossa" de l'antiga Convergència i ha apuntat que, si ja va ser una "llàstima" que investissin Puigdemont, ara suposaria una "doble decepció" que el 28 de setembre els anticapitalistes acudissin al rescat del president de la Generalitat en la qüestió de confiança.

Després de destacar que al cap de vuit mesos de l'inici de la legislatura ja ha quedat clar que Junts pel Sí (J×Sí) vota sovint "com una coalició de dretes" al costat del PP en qüestions socials o de fiscalitat, Ribas s'ha mostrat escèptica respecte a la possibilitat que la CUP es replantegi les seves aliances. "La CUP ha estat fent lamentablement de crossa de la dreta catalana. I crec que tornarem a tenir una gran decepció amb la CUP perquè tornarà a fer de crossa de la dreta", ha vaticinat.

Abans que Puigdemont obri una ronda de contactes amb els diversos grups parlamentaris, la coordinadora nacional d'ICV ha donat per fet el vot en contra de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) en la qüestió de confiança al president català. Només hi hauria "marge de negociació", ha dit, si Junts pel Sí es replantegés el seu "full de ruta unilateral". Una hipòtesi que ella mateixa ha descartat per "impossible".

A més, Ribas ha retret a J×Sí i la CUP que "excloguessin" Catalunya Sí que es Pot del seu consens al voltant de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, tancada "abans d'hora" per facilitar l'aval dels anticapitalistes a Puigdemont. "Estan empetitint el full de ruta per adequar-lo a les voluntats momentànies d'un president amb una qüestió de confiança al setembre", ha denunciat.

Contra el referèndum unilateral

Per a Ribas, tampoc no seria solució incorporar al full de ruta la previsió d'un referèndum unilateral d'independència, ja que "no portaria enlloc". "No donarem suport a un referèndum unilateral d'independència perquè el que cal és un referèndum que tingui conseqüències reals, que sigui reconegut", ha recalcat.

Segons el seu parer, "és poc just i poc ètic continuar dient a la població de Catalunya que l'agost que ve serem independents sense explicar com, o dir que la unilateralitat és possible". Els "contes de fades", ha dit, són "èticament dolents", perquè "porten a la frustració una bona part de la ciutadania de Catalunya que s'està creient de bona fe el full de ruta".

"El «tenim pressa» és el pitjor que ens està passant a Catalunya els últims anys, i així no anirem enlloc", ha advertit. Segons Ribas, "si realment el que volen és la independència de Catalunya, el que haurien d'estar fent és intentar sumar àmplies majories i no empetitir cada vegada més les majories possibles".

stats