Política 24/07/2012

ICV s'alinea amb el PSC i vol lligams amb l'agència estatal

Els partits van presentar ahir les esmenes al document del Govern sobre el pacte fiscal. Pot perillar el pacte en comissió per la demanda d'ICV de col·laborar amb la Hisenda estatal, que l'acosta al PSC.

Roger Tugas
3 min

BARCELONA.Tot apunta que aquesta nit serà llarga per als negociadors del pacte fiscal. Ahir al matí es van conèixer les esmenes de cada formació al document que proposa l'executiu català, que avui intentarà lligar una majoria com més àmplia millor que li doni suport. Tenen fins a les 9.30 del matí de demà per registrar transaccions -mitja hora abans de començar el ple extraordinari- i ahir una dirigent socialista ja recordava les negociacions del finançament de l'Estatut del 2005, que van acabar a les tres de la matinada del dia abans del ple.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hi posen més emoció alguns moviments inesperats d'última hora que fan perillar la majoria de CiU, ICV-EUiA i ERC que va aprovar les conclusions de la comissió del concert. Així, els ecosocialistes reclamen ara que la Hisenda pròpia tingui algun tipus de col·laboració amb l'estatal, d'acord amb el que defensa el PSC. Els socialistes es van afanyar ahir a celebrar un gest que els facilita el terreny en un dels aspectes més conflictius de la negociació. El PP, a més, va presentar una esmena a la totalitat i va amenaçar de votar-hi en contra, quan fins ara es donava per feta l'abstenció.

Canvi de modelConsens en la necessitat de trencar amb fórmules anteriors

La fase de diagnòstic ofereix una unitat gairebé plena, i assenyala les mancances dels models provats fins ara per la insuficiència de recursos i de poder normatiu en matèria fiscal. Fins i tot el PP reclama un "model propi" per a Catalunya, però "dins el règim comú de la Lofca".

Agència tributàriaLa clau de la caixa és l'element més conflictiu en les converses

La Hisenda pròpia és el pal de paller del pacte fiscal i l'element més difícil d'acordar. El document del Govern assenyala que l'agència tributària catalana i l'espanyola "podran col·laborar i subscriure convenis", però aquesta ambigua proposta no acontenta ningú. D'una banda, el PSC reclama un consorci amb l'Estat amb presidència catalana, i, de l'altra, ERC i SI no volen saber res de la Hisenda espanyola. I ICV reclama ara que la possibilitat de col·laboració entre les dues agències esdevingui un mandat -sense concretar si a través d'un conveni o un consorci-, entre altres aspectes, per lluitar contra el frau fiscal. El PP també reclama l'acció coordinada.

Polítiques socialsEls ecosocialistes collen per lligar els nous recursos a la cohesió

El gruix de les esmenes d'ICV-EUiA van dirigides a garantir que les millores que aporti el pacte fiscal es destinin a polítiques socials. Criden, per exemple, a incrementar la pressió fiscal a les rendes altes i a no poder-la reduir fins que s'assoleixin els nivells de despesa social dels països de la UE amb un nivell de renda similar. El PSC no fixa obligacions tan acotades, però sí que reclama que, mentre no arribi el nou pacte fiscal, el Govern es comprometi a restituir l'impost de successions, a implementar noves mesures fiscals i a crear una taula de diàleg de partits i organitzacions socials per acordar com treballar per la cohesió social i la recuperació econòmica. Les esmenes d'ICV també aposten per un fons de desenvolupament solidari destinat a reduir les diferències de renda per càpita entre les comunitats autònomes.

Alternatives si fracassaUn pla B en forma d'estat propi, entre les demandes d'ERC i SI

El PP vol lligar l'aplicació del pacte fiscal a la reactivació econòmica, però ERC i SI tenen més pressa. Tots dos partits veuen innecessari un equip negociador amb partits i demanen al Govern que sigui ell qui negociï amb Madrid. Reclamen també que, si no se'n surt, el pla B sigui avançar cap a l'estat propi.

Món localUn millor finançament també per als ajuntaments

El PSC, el PP i ICV coincideixen en la necessitat de vincular els nous recursos a garantir un finançament adequat per als consistoris d'acord amb les seves competències.

stats