Política 15/10/2012

El govern espanyol "farà servir tots els mitjans legals al seu abast" per evitar un referèndum d'autodeterminació

Cospedal diu que la independència portaria "a la ruïna" Catalunya i Gallardón diu que ni tan sols negociarà amb Mas

Efe/ara
2 min
María Dolores de Cospedal / EFE

MadridLa secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha assegurat aquest dilluns que el govern espanyol "farà servir tots els mitjans legals al seu abast" perquè "la llei es compleixi a Catalunya" i ha advertit que el projecte independentista d'Artur Mas només portaria "a la ruïna" aquesta comunitat autònoma. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha deixar clar que ni tan sols buscaran un pacte amb Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Un projecte d'independència de cap manera garanteix la recuperació de Catalunya, més aviat al contrari", ha assenyalat Cospedal en roda de premsa a la seu nacional del partit, en què ha reiterat que el propòsit de Mas amb aquest debat és "tapar seu fracàs" i el seu "autèntic abandonament de funcions" en la gestió de la Generalitat.

La secretària general dels populars també ha considerat que el president de la Generalitat, Artur Mas, ja reconeix que està fent una cosa "il·legal" quan suggereix "internacionalitzar el conflicte" si el govern espanyol impedeix una consulta sobre l'autodeterminació. "Catalunya mai va ser un regne en ella mateixa", ha afegit.

Cospedal ha defensat, per altra banda, el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, per haver parlat d'"espanyolitzar" els estudiants catalans, ha insistit en la necessitat de la reforma educativa que planeja el govern, i ha subratllat que la llei ha de "garantir l'ensenyament del castellà", que és "un dret i un deure de tots els espanyols".

D'altra banda, ha confirmat que els populars es bolcaran amb les eleccions catalanes després dels comicis gallecs i bascos i celebraran a Barcelona els dies 26 i 27 d'octubre la seva reunió intermunicipal, mentre que el 10 de novembre, ja en plena campanya, hi haurà a la capital catalana una reunió dels presidents autonòmics i provincials del partit.

No hi haurà pacte

Del referèndum català també n'ha parlat el ministre de Justícia. "El govern no pactarà un referèndum amb la Generalitat". Així de contundent s'ha mostrat Gallardón davant les aspiracions que té Catalunya. En una entrevista a La Sexta, el ministre ha deixat clar que "cap organisme europeu violarà la Constitució espanyola". Segons Gallardón, "de la Constitució espanyola neix Catalunya i el fet que Artur Mas hagi sigut escollit president de la Generalitat", amb la qual cosa ha advertit que el govern espanyol li demanarà explicacions si actua al marge de la Constitució.

El ministre també ha lamentat que Mas estigui "amagant els problemes de Catalunya" amb les banderes i ha negat que la independència sigui la solució als problemes econòmics. "Els nacionalistes no ens estan explicant tots els detalls del que suposaria una independència a nivell econòmic i europeu", ha deixat anar.

stats